Neuobičajen prijedlog Aljoše Čampare izazvao pažnju: Uputio je inicijativu za osnivanje “kvartovske policije” u Kantonu Sarajevo

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara uputio je inicijativu za osnivanje tkz. „kvartovske policije“ u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Kako je navedeno u obrazoženju Inicijativom se traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da izvrši izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno da bude osnovana Jedinica preventivne policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – tzv. „kvartovska policija“ te da, ukoliko je potrebno, izvrši usklađivanje drugih akata s naprijed navedenim.

“Također traži se od policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u najkraćem roku s Policijskom akademijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova definiše plan i program obuke policijskih službenike, odnosno da uputi policijske službenike na specijalističku obuku za tkz. „kvartovsku policiju“”, navedeno je u zahtjevu.

Također, Čampara u obrazloženju je naveo da je Skupština Kantona Sarajevo u više navrata ukazivala na važnost preventivnog djelovanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te da građani i nositelji zakonodavnih funkcija, koji predstavljaju i zastupaju interese građana Kantona Sarajevo, kako je istaako, nisu zadovoljni preventivnim djelovanjem policijskih snaga na području Kantona Sarajevo.

„Krivicu na treba tražiti u vrijednim policijskim službenicima koji ne snose odgovornost za organizaciju rada policijskih službenika u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Posljednja dešavanja koja su uznemirala javnost, odnosno brutalna likvidacija na Vilsonovom šetalištu, više ubistava nedužnih građana u skoro svim općinama na području Kantona Sarajevo,

paljenje automobila, pucnjava i pokušaja ubistva u najprometnijim dijelovima Sarajeva, tučnjava ispred škole i na javnim mjestima sa ranjavanjima i nanošenjem teških tjelesnih povreda, nasilnih uličnih krađa kojim su posebno izložene starije osobe i maloljetnici i tako dalje, jasno pokazuju da Kanton Sarajevo ima ozbiljnih problema sa stanjem sigurnosti i da vlasti moraju pod hitno djelovati s ciljem prevencije“, navodi Čampara u obrazloženju.

Šta je „Kvartovska policija“?

Ističe da bi „Kvartovska policija“ imala sva policijska ovlaštenja propisana Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, ali bi fokus njihovog rada bila prevencija i stalno prisustvo u zajednici posebno na lokacijama gdje postoji potreba za prisustvovom policijskih službenika poput škola, trgova, prometnih šetališta, mjesta na kojim se okupljaju turisti, tržnih centara i tako dalje.

Cilj je, kako je obrazložio, i da „kvartovski policajci“ upoznaju građane, stvaraju odnos povjerenja s građanima te da se građani obraćaju policijskim službenicima, a sve kako bi se djelovalo preventivno, kako ne bi došlo do policijskog postupanja tj. do reaktivnog djelovanja i posljedica te u konačnici kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.

„Trenutno Odjeljenje za prevenciju maloljetničkog prestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici koje funkcioniše pri Kabinetu policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne funkcioniše na principu tzv. „kvartovske policije“ i u skladu s tim ne daje očekivane rezultate.

Skupština Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo moraju sistemski djelovati kako bi se poboljšala sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo“, ističe Čampara u obrazloženju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.