Neustrašiva žena koja “u malom prstu” ima sve prilike i događaje iz proteklog rata: “U Srbiji se općenito glorificiraju ratni zločini”

Bivša izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo i aktualna koordinatorica u Rekomu Nataša Kandić, najpoznatija je srpska aktivistica, koja ondašnjem Miloševićevom režimu nije bila posebno draga, a niti današnjem Vučićevom.

Nataša Kandić, neustrašiva žena koja “u malom prstu” ima sve prilike i događaje iz proteklog rata, neumorno i prilično odvažno komentira sve aktuelnosti vezano za ratne zločine, manjak suočavanja sa posljedicama koje je rat izazvao, te žrtve i njihove porodice koje i danas osjećaju teret nepravde.

O puštanju vukovarskog krvnika na slobodu

S jednakim je žarom i za portal Dnevno.hr komentirala odluku Apelacijskog suda u Beogradu da nakon dvije trećine odslužene kazne na slobodu pusti čovjeka koji je za sobom u Vukovaru ostavio krvavi trag, ratnog zločinca Miroljuba Vujovića.

“Njegovo puštanje odgovara situaciji u Srbiji koja nagrađuje po svemu upitne ljude, poput sporne političarke iz Republike Srpske ili svećenika poznatog po seksualnim aferama”, kaže Nataša Kandić.

Kandić uopće ne iznenađuju ovakve sudske odluke u njenoj zemlji.

Bez dobročinstva za teške ratne zločince

“Svima je jasno da zakon dopušta ovakve prijevremene izlaske, i to je nešto što će vam odgovoriti Vučić kao i ljudi bliski njegovom razmišljanju. No niko ne gleda ‘u širinu’ i niko ne razmišlja ima li smisla puštati ljude poput Vujovića? Koliko je to pristojno prema žrtvama?”, kaže Kandić i upozorava kako i Haag ima te zakonske mogućnosti no:

“Ne znam jeste li primjetili, ali već dugo nikome nisu dozvolili privremeno puštanje, iako je ono kao mogućnost zacrtano zakonom. Iako su i na međunarodnom sudu u početku primjenjivali tu mogućnost, shvatili su da postoje osuđenici koji zbog težine svojih zločina moraju izdržati cijelu kaznu. Tu ne smije biti nikakvog dobročinstva.”

Sud u Haagu odavno ne koristi tu zakonsku mogućnost

Nataša Kandić podsjeća na zloslutnu atmosferu u Srbiji koja dopušta murale Ratku Mladiću i koja u samom parlamentu, kao i raznim općinskim skupštinama, za izabrane članove ima ljude kojima je suđeno za ratne zločine.

“U Srbiji se općenito glorificiraju ratni zločini. Vrlo smo milostivi prema takvim osuđenicima i zakon se na njima ne primenjuje onako kako bi trebao. Ipak, u ovom slučaju se svi pozivaju na zakon. Smatram kako bi bilo dobro da se Apelacijski sud u Srbiji ugleda na Međunarodni sud u Haagu koji je ovakve zakonske mogućnosti za raniji izlazak ratnih zločinaca – prestao prakticirati.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.