Nevjerovatna priča o Bosancu iz dijaspore: “To što je Džeko za bh. fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju”

“Konačno sam upoznao jednog od nedvojbeno najdarovitijih bosanskohercegovački 🇧🇦 inženjera svih vremena. To što je Edin Džeko za bosanskohercegovački fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju. Znam za njega godinama. Divio sam mu se i divim mu se i dalje”.”, napisao je na svom Facebook profilu Edhem Čustović, osnivač Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i uglednik iz bh. dijaspore.

“Pisao sam o njemu i intervjuisao ga za naš Bosnia & Herzegovina Futures Foundation podcast. U kontaktu smo već dugi niz godina, ali nismo imali priliku da se upoznamo uživo, sve do prošle sedmice

Banjalučanin Namik Hrle, svjetski a naš, je za mene idol!

Prošle sedmice sam se vozio kroz Njemačku sa kolegama Harisom i Muamerom. Rekao sam im, moramo posjetiti ovog bosanskog giganta u Böblingenu kod Stuttgarta, gdje se nalazi sjediste IBM i gdje predvodi velike timove. Naravno, Namik je sa zadovoljstvom našao vremena za nas i uživali smo u fantastičnom popodnevnom ručku s njim i kafi i kolaču sa njegovom prekrasnom suprugom Lidija Hrle.

Ko je Namik Hrle?

Namik Hrle je rođen i odrastao u Banjoj Luci. Ovdje je završio banjalučku gimnaziju prije nego što je otišao u Zagreb na studije matematike i informatike. Danas je potpredsjednik razvoja u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju. Nosi titulu IBM Fellow-a, najveće priznanje IBM-ove tehničke karijere dato malom broju pojedinaca koji su pokazali najviši nivo tehničkog vodstva, inovativnosti, poslovnog uticaja, društvene eminencije i izgradnje talenata.

On je nosilac 76 patenata, brojnih izvanrednih tehničkih dostignuća, autorskih priznanja i korporativnih nagrada, Namik ima svjetsku reputaciju kao vrhunski stručnjak za korištenje podataka i AI za digitalnu transformaciju i reinvenciju poslovnih aplikacija.

Namik je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (međunarodni član odsjeka za tehničke nauke).

Također direktor IBM Data i AI razvojne laboratorije u Boeblingenu, Njemačkoj.

Timovi koji izvještavaju Namik-u proširili su se na više lokacija u Njemačkoj, Kini, Kanadi, Indiji i SAD-u i razvijaju različite tehnologije.

Namik je jedan od najtraženijih stručnjaka IBM-ovih timova za prodaju, marketing i tehničku podršku širom svijeta i ključni igrač u brojnim dokazima koncepta, mjerilima i brifinzima izvršnih direktora, direktno je povezan s mnogim uspješnim pričama kupaca.

Održao je javne govore u stotinama navrata, često održavajući ključne prezentacije na velikim industrijskim i univerzitetskim konferencijama o temama podataka i AI.

Pored svega gore navedenog, Namik je dao ogroman doprinos Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i nastavlja da to radi”, napisao je Čustović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.