Nevrijeme stiglo u Sloveniju, kreće se prema Hrvatskoj

Prognostičar Dragoslav Dragojlović kazao je kako bi u augustu mogli imati više padalina od prosjeka za ovo doba godine. Krajem sedmice, najavio je, očekuju se izraženiji pljuskovi i grmljavina

Hladna fronta sa sjeverozapada donosi Hrvatskoj novo grmljavinsko nevrijeme u utorak.

Žuti alarm upaljen je za pet regija, a prema DHMZ-u nevrijeme će iz Slovenije u Hrvatsku doći nešto prije 18 sati.

Kao posljedica fronti koje se premještaju od Alpa preko Italije, nevrijeme će u poslijepodnevnim i večernjim satima zahvatiti cijelu Sloveniju i dobar dio kontinentalne Hrvatske.

Prognoza oluja na stranici Neurje.si za prvi dan kolovoza označila je 1. stupanj opasnosti za cijeli pojas od Italije preko Hrvatske i Mađarske jer će ponegdje biti i jače oluje. Moguća je tuča.

Kasno popodne se ponajprije na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug.

Prolazak olujnog pojasa bit će popraćen jačim udarima vjetra i pljuskovima, a opet će biti moguća lokalna tuča.

Vjetar većinom umjeren jugozapadni i jugoistočni, navečer uz pljuskove prolazno jak sjeverni. Na Jadranu južni i jugozapadni u okretanju na jugo.

Nestabilnosti će se nastaviti i u srijedu, a treba računati još na kišu i pljuskove većinom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Šta očekuje BiH?

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U kasnim večernjim satima kiša se očekuje na sjeverozapadu Bosne.

U četvrtak 03.08.2023., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu i sjeveru zemlje do 36 °C.

U petak 04.08.2023., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne porast naoblake u Krajini, praćen pljuskovima i grmljavinom. U večernjim satima ili u noći sa petka na subotu kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u cijeloj zemlji.

Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 36 °C.

U subotu 05.08.2023., oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab zapani i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 25 °C.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.