Nikšić, Forto i Konaković žustro odbacili ultimatum Milorada Dodika

Na današnjem sastanku lideri “Trojke” Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković razgovarali su i o Izbornom zakonu, te o reakcijama iz bh. entiteta Republika Srpska, saopšteno je iz Naše stranke. Inače, danas je održana i hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je razmatrana informacija o sigurnosnoj situaciji u FBiH. Nakon hitne sjednice medijima se obratio premijer FBiH Nermin Nikšić koji je kazao da se centralna tačka odnosila na informaciju koju je predstavio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak o sigurnosnoj situaciji.

“Reakcije iz Republike Srpske povodom nametanja izmjena Izbornog zakona iz OHR-a su ultimatumi i ucjene na koje, jasno je to i njima, nećemo pristati. Spremni smo, međutim, na razgovore i na nastavak rada na svim zakonima, pa i na Izbornom”, kazali su iz “Trojke”.

“Prostora za razgovor ima i pozivamo partnere u državnoj koaliciji da razgovaramo o svemu, jer najviše smo uspjeli kada smo razgovarali i dogovarali se. Za sve postoji rješenje i nema sumnje da ćemo ga naći mi, političari iz Bosne i Hercegovine, bez nametanja, ali samo ako budemo iskreni i realni u zahtjevima”, dodali su.

Lideri “Trojke” Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković zaključili su kako je rezultat takvog rada bilo otvaranje pristupnih pregovora s EU.

“Samo takvo vođenje politike je put ka osnaživanju BiH, pa samim tim i entiteta. Svaki pokušaj slabljenja BiH, toga moraju biti svi svjesni, slabljenje je i entiteta. Vjerujemo da će u konačnici prevladati politička mudrost i da će odgovorna i realna politika zamijeniti politiku avanturizma i ucjena”, poručeno je na sastanku lidera “Trojke”, saopšteno je iz Naše stranke.

Inače, danas je održana i hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je razmatrana informacija o sigurnosnoj situaciji u FBiH.

Nakon hitne sjednice medijima se obratio premijer FBiH Nermin Nikšić koji je kazao da se centralna tačka odnosila na informaciju koju je predstavio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak o sigurnosnoj situaciji.

“Fokus Federalne vlade je bio na FBiH sa jasnim osvrtom na ono što se odnosi na cijelu BiH. Želja nam je bila da dobijemo informaciju i pošaljemo poruke građanima FBiH, ali i cijele BiH.

Jasno je da je odlukom visokog predstavnika o proglašavanju izmjena Izbornog zakona u kome jedan dio izmjena stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na stranici OHR-a i drugog dijela izmjena u kome je prolongiran početak primjene ostavljajući neki rok i mogućnost partnerima na državnom nivou rok da se dogovore i donesu izmjene tog Izbornog zakona koje bi imale prednost u odnosu na ono što je proglasio visoki predstavnik.

Sljedom toga imamo danas događanja u NSRS, vanrednu sjednicu, i želim reći da je dobro kako NSRS danas nije razmatrala nacrt Izbornog zakona RS, iako sve drugo što smo čuli se ne može ocijeniti dobrim”, istakao je Nikšić.

Dodao je da je Vlada FBiH željela da pokaže svoj dio odgovornosti i sagleda stanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.