Nikšić o detaljima “iza kulisa” nakon sastanka sa Čovićem u Mostaru: HDZ je iznio svoj novi prijedlog izmjena Izbornog zakona

Lider SDP-a i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin NIkšić obratio se danas nakon sastanka stranaka Trojke i HDZ-a u Mostaru. Inače, U Mostaru je danas održan sastanak lidera HDZ-a i HNS-a BiH Dragana Čovića sa liderima i predstavnicima SDP-a, Naroda i pravde te Naše stranke s kojima je u koalicionom partnerstvu na federalnom i državnom nivou BiH, zbog razmatranja problema Izbornog zakona i puta BiH ka EU.

Po završenom sastanku, obratio se Nermin Nikšić.

“Danas je svako iznio svoje viđenje svakog izmjena Izbornog zakona, govorili smo o konkretnim rješenjima i konkretnim prijedlozima.

Čuli smo jedan prijedlog HDZ-a koji se dosta razlikuje od dosadašnjeg i koji je dosta konkretan.

Naravno, i mi smo imali svoje stavove i prijedloge.

Sada je podijeljeno mišljenje da li ćemo ići u izmjene Izbornog zakona koje će podrazumijevati izmjene ustava što je nekakva naša pozicija, ali i HDZ-a; ili ćemo morati mijenjati samo izborni zakon bez ustava”, kazao je Nikšić – prenosi Klix.

Naglasio je da je na današnjem sastanku svako iznio svoje stavove, ali također dodaje da to i jeste atmosfera u kojoj treba da se radi.

“U narednim danima ćemo pozvati sve stranke koje učestvuju na državnom nivou pa prodiskutujemo”, dodao je Nikšić.

Nakon Nikšića, kratko se obratio se Edin Forto.

“Došli smo do novog prijedloga, ali ne bih išao u detalje. Bilo bi dobro da ova većina ima svoj prijedlog i da ne govorimo o tome da nam neko nešto nameće”, kazao je Forto.

Također, na sastanku se govorilo i o problemima u kojima se nalazi BHRT, a Nikšić je rekao da se treba raditi na tome da se sve vrati u zakonske okvire.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković osvrnuo se također na današnji sastanak čelnika Trojke (SDP, NiP, NS) i HDZ-a u Mostaru. Prema njegovim riječima, nije bilo lako razbiti neke barijere u Bosni i Hercegovini kojima se treba donijeti prosperitet i pobjeći od konflikta kao političkog koncepta.

VEZANI TEKST: Elmedin Konaković se oglasio nakon sastanka Trojke i HDZ-a u Mostaru: Nema govora o…

Napomenuo je da je mnogo izazova u cilju da Bosna i Hercegovina u martu dobije zeleno svjetlo za početak pregovora s Evropskom unijom te da će učiniti sve da se to i desi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.