Nizozemska podržala kandidaturu dvije balkanske zemlje za članstvo u EU

Nizozemska je, nakon višegodišnjeg protivljenja, podržala kandidature Albanije i Sjeverne Makedonije za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Nizozemske Mark Rutte podržao je kandidature ove dvije balkanske zemlje, iako je od 2018. godine odbijao podržati Albaniju i Sjevernu Makedoniju na njihovom evropskom putu.

Kabinet Ruttea i koalicione stranke također su naklonjene ulasku ove dvije balkanske zemlje u EU, a Albanija i Sjeverna Makedonija uskoro počinju pregovore o pristupanju bloku.

Podsjetimo, Sjeverna Makedonija je 2005. godine dobila status kandidata za ulazak u EU, dok je Albanija svoj evropski put zvanično započela 2014. godine.

Evropski parlament je u maju pozvao Evropsko vijeće da započne pregovore u svjetlu “geostrateškog konteksta rata u Ukrajini”.

Ovo je oštro odstupanje od Rutteovog stava iz 2018. godine, kada je rekao da će članstvo dvije zemlje u EU “oslabiti cijelu EU”.

Premijer se tada posebno usprotivio korupciji i niskoj slobodi štampe u balkanskim zemljama. Godinu dana kasnije, Nizozemska se pridružila Francuskoj i Danskoj u blokiranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ovog puta, međutim, gotovo sve zemlje EU su za, a Rutte putuje Evropom kako bi prikupio podršku za početak pregovora o pristupanju. Jedino se Bugarska još uvijek ne slaže.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.