Njemački državni ministar sa Komšićem i Džaferovićem bez puno priče: “Na stolu spremne sankcije za one koji blokiraju institucije BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastali se sa državnim ministrom pri Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Njemačke, nadležnim za evropska pitanja, Michaelom Rothom.

Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u BiH, reformski procesi i aktivnosti na evropskom putu zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, za koji postoji konsenzus svih političkih aktera. Izrazili su zahvalnost na činjenici da će nova njemačka Savezna vlada i ostale institucije te zemlje nastaviti dosadašnji kontinuitet podrške Bosni i Hercegovini, posebno njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te evropskom putu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakli su da je Savezna Republika Njemačka mnogo puta dokazala da, kao prijatelj, stoji uz Bosnu i Hercegovinu i da se može računati na njenu podršku.

Ministar Rot potvrdio je kontinuitet podrške Savezne Republike Njemačke suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, koje smatra neupitnim. Svako miješanje ili udar na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine imaće snažan odgovor iz Savezne Republike Njemačke.

Sa svoje strane Savezna Republika Njemačke pružaće i podršku Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima unutar evropskih integracija, na način da se moraju ispuniti svi pristupni kriteriji koje se odnosne na demokratiju, vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

U vezi trenutne krizne situacije, ministar Rot je rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, te pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija Bosne i Hercegovine, kako bi se nastavili reformski procesi.

Naglasio je da je Njemačka vlada veoma zainteresovana za nastavak Berlinskog procesa, podcrtavši da je prednost tog procesa inkluzivnost, odnosno uključenje svih zemalja Zapadnog Balkana, te da u novoj inicijativi Otvoreni Balkan ne vidi dodatnu vrijednost koja bi je pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa i evropskih standarda ugrađenih u taj proces.

U tom smislu, postalo je očito da sadašnji politički sistem Bosne i Hercegovine uspostavljen Dejtonskim sporazumom nije usklađen sa evropskim standardima i pristupnim kriterijima.

Posebno je istakao kako je Evropska unija zapravo unija vrijednosti, koje Bosna i Hercegovina treba prihvatiti i ugraditi u svoj sistem.

U tom pogledu, ministar Rot je dodatno naglasio da je potrebno prevazići etničke podjele i zemlju graditi kao državu svih njenih građana, Bosanaca i Hercegovaca, kao građana jedne zemlje.

Poručio je da je u interesu građana BiH i njenog ekonomskog razvoja potreban hitan napredak u provođenju zaostalih reformi neophodnih za nastavak evropskih integracija.

Posebno interesovanje je pokazao za perspektivu mladih u Bosni i Hercegovini, naglasivši da se treba odmaći od etničkih podjela i ponuditi mladima jasnu perspektivu za ostanak u zemljiu.

U delegaciji SR Njemačke bio je i član Njemačkog parlamenta (Bundestaga) Adis Ahmetović, te ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Marget Ueber.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.