Njemački kancelar Olaf Scholz poslao veoma jasne poruke u vezi BiH iz Beograda!

Olaf Scholz, kancelar Njemačke je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu govorio je i o Bosni i Hercegovini osvrčući se na situaciju i političke prilike u njoj.

Naveo je da međunarodna zajednica želi postići da zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, napreduju i imaju perspektivu pristupa Evropskoj uniji.

“Želimo ohrabriti sve da svim snagama rade na tome, da shvate da je taj napredak moguć i da ćemo ga svi doživjeti”, rekao je Scholz.

Scholz je zatražio od Vučića da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

“Sankcije su veoma efikasne, mnogo više nego one koje su uvedene nakon aneksije Krima. Sankcije koje smo sada uveli je nešto što neće tek tako nestati kada rat nestane i da Rusija shvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom već mora pregovarati s njom i dogovoriti sporazum kojim će teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine biti zaštićeni.

Očekujemo da se sankcijama Rusiji pridruže sve zemlje koje kandidati u Evropsku uniju”, poručio je Scholz.

Scholz je u ovoj turi posjeta zaobišao Bosnu i Hercegovinu, a prije Srbije posjetio je Kosovo, dok dalje planira put i u Sjevernu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Scholz je rekao da nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine.

“Također, nema smisla ni pospješivati secesionističke tendencije, moj utisak je da se svi tome moraju suprotstaviti. Planirani izbori u BiH će se održati”, naglasio je Scholz – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.