Novak Đoković fasciniran slikom bh. umjetnika Zekerijaha Nalića koju je dobio na poklon od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić

Posljednje Vijesti

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta boravio je nedavno u Bosni i Hercegovini, a između ostalog, sastao se i sa gradonačenicom Sarajeva Benjaminom Karić koja mu je poklonila sliku bh. umjetnika Zekerijaha Nalića.

Nalić je inače magistar slikarstva i profesor likovne umjetnosti, a sin je Huseina Nalića jednog od najvećih slikara Bosne i Hercegovine svih vremena.

Kako je Nalić kazao za bhdijaspora.net, slikarstvo je učio u klasi profesora Radoslava Tadića i kod svog oca Husejina Nalića, koji je također bio akademski slikar, tako da i ne čudi njegov talenat. Priznao nam je da je s ocem još kao dijete počeo sa slikanjem.

Njegova saradnja sa sarajevskom gradskom upravom počela je još sa nekadašnjim gradonačelnikom Alijom Behmenom, a nastavila se i u mandatu Abdulaha Skake.

Sada je i novoizabrana gradonačenica Benjamina Karić također prepoznala rad jednog od najistaknutijih bh. akademskih slikara.

“Slika koju je gradonačelnica poklonila Novaku Đokoviću je urađena na drvetu koje je uzeto sa zgarišta dok je Vijećnica gorila, tako da ima snažnu simboliku. Na slici je Vijećnica koja izranja iz sarajevskih brda kao simbol ponovnog rađanja.

Klavirske tipke simboliziraju tišinu (muk) nakon paljenja biblioteke.
Rubikova kocka simbolizira komplikovanost i šarenolikost Bosne(multietničnost)”, objašnjava nam Nalić.

Otkrio nam je i kakva je bila reakcija Novaka Đokovića, kada je dobio poklon od gradonačelnice Karić.

“Dobio sam informacije da je Novak bio zaista fasciniram slikom, više detalja ću dobiti kada iduće sedmice odem u zvaničnu posjetu gradonačenici Karić”, kazao je u kratkom razgovoru za bhdijaspora.net Nalić.

M. M.

Leave your vote