Nove bulaznosti Milorada Dodika: “RS je nepoželjna u EU, šta će nam to! Rusija i Kina su strateški partneri”

Posljednje Vijesti

Govoreći za ruski magazin ‘Ekspert’ o evropskom putu BiH, Dodik je istakao da je taj put davno zapao u ćorsokak.

On kaže da EU pokazuje “manipulaciju i blef”, te da građane BiH smatraju ljudima drugog reda koji su dužni da vjeruju njihovom “razumu” bez obzira na sve.

“I kod nas ima “Evropejaca” koji stalno tvrde da “EU nema alternativu”. A ja smatram da mora biti alternativa. Uostalom, RS je nepoželjna u EU: sva politika koju Brisel pokušava nametnuti BiH usmjerena je protiv Banjaluke. Zato nam je prosto nelogično ići tamo na giljotinu, šta će nam to? A u suštini, s obzirom na to da se ništa i ne dešava na putu ka EU, nema se čemu ni protiviti”, kaže Dodik.

Dodik je rekao da RS jako cijeni partnerstvo sa Rusijom i Kinom i smatra ga iskrenim i korektnim, koje nije politički uslovljeno i sve se zasniva na pitanjima ekonomske saradnje, ulaganja u infrastrukturu i zajedničkih projekata.

On je dodao da su Rusija i Kina za RS izuzetno važni strateški partneri i da se RS nikada neće pridružiti antiruskim sancijama Zapada.

Dodik je poručio da će RS nastaviti da razvija odnose sa Rusijom i Kinom bez obzira na to šta o tome mislili na Zapadu, koji često događaje u BiH posmatra kroz prizmu svog straha govoreći o “štetnom uticaju” Rusije ili Kine, što predstavlja paranoju.

On je istakao značaj ruske i kineske inicijative u Savjetu bezbjednosti UN za očuvanje međunarodnog prava i ukidanja dužnosti visokog predstavnika u BiH.

Dodik je rekao da RS neće odbiti razvoj odnosa i sa Zapadom, ali da neće prihvatiti njihove ultimatume, bez obzira na sve pritiske.

Leave your vote