Novi ambasador SAD-a u BiH se predstavio građanima citirajući Martina Luthera Kinga: “Moramo naučiti živjeti kao braća ili zajedno nestati kao budale”

Novi američki ambasador Michael Murphy predstavio se građanima Bosne i Hercegovine, a u poruci je citirao borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga.

Napomenuo je da ima 30-godišnje iskustvo rada koje je stekao u Evropi i Africi. Od 2006. do 2009. je bio šef Političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Prilikom odlaska iz Bosne i Hercegovine 2009. sa sobom je poveo napuštenog psa za kojeg je istakao da su ga on i supruga pronašli na Jahorini. Pas je nazvan Tedi i smatra ga najljepšom uspomenom iz Bosne i Hercegovine.

Ambasador Murphy je kao prioritet istakao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Moj prioritet će biti provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma, reforme te suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Siguran sam da građani Bosne i Hercegovine – Hrvati, Srbi i Bošnjaci za svoju djecu i sebe žele život definisan euroatlantskim vrijednostima, a ne prema podjelama iz prošlosti”, kazao je.

Pozvao je institucije da budu učinkovite i odgovorne u radu, a političare je pozvao da ispunjavaju svoje obaveze. Podsjetio je na nužnost kompromisa citirajući borca za prava afroamerikanaca Martina Luthera Kinga.

“Trebat će kompromis i pomirenje. To je izazov za svaku državu, pa i za moju. Kao što je Martin Luther King kazao: ‘Moramo naučiti živjeti kao braća ili zajedno nestati kao budale'”, ukazao je.

Murphy je istakao da će SAD pomoći da Bosna i Hercegovina bude demokratska i država prosperitetne budućnosti. Na poziciji ambasadora je naslijedio Erica Nelsona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.