Novi američki ambasador u BiH Michael Murphy poslao poruku ohrabrenja građanima: “BiH se pružila nova prilika, izmjene Izbornog zakona neće biti pod svaku cijenu”

Američki ambasador u BiH Michael Murphy izjavio je danas da se pojavio novi geopolitički momenat u Evropi koji BiH treba iskoristiti te je naglasio da dogovor o izmjeni Izbornog zakona ne znači dogovor po svaku cijenu.

“Imam tri stvari za naglasiti. Prvo, pojavio se novi geopolitički momenat u Evropi, uključujući Zapadni Balkan, čime je otvorena nova mogućnost za BiH koja podrazumijeva odgovornost domaćih političkih lidera kako bi iskoristili priliku koja im se pružila”, rekao je.

Murphy je zatim istakao da su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i OSCE tu da pomognu Bosni i Hercegovini.

“Mi smo tu da pomognemo domaćim liderima da postignu kompromise i konsenzuse i da iskoriste ukazanu priliku”, dodao je.

Američki ambasador koji je nedavno preuzeo dužnost kaže da dogovor o izmjenama Izbornog zakona ne znači dogovor po bilo koju cijenu.

“To je dogovor s elementima s kojima ste već upoznati, uključujuči dio koji se odnosi na integritet izbornog procesa. Mi smo spremni raditi”, poručio je.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH je podsjetila da se BiH kao zemlja članica ove međunarodne organizacije obavezala na neodložnu provedbu svih njenih preporuka pri uredu za ljudska prava koja se tiču izbornog procesa.

“I naravno sa jedne strane je provedba svih presuda predmeta i razgovora kod političkih subjekata. Jednako važno je da građani sa svoje strane daju doprinos. Važno je imati jedan inkluzivan proces vezano za reformu izbornog zakona i zbog toga je misija OSCE-a podržala organizaciju ovog formata Skupštine građana”, zaključila je Kavalec.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.