Novi američki ambasador u BiH Michael Murphy uputio javne kritike: “SDA i HDZ to nisu mogli provesti u postizanje jednog razumnog kompromisa”

Govorili smo da je bolje da nema dogovora nego da se sklopi loš dogovor, rekao je Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na konferenciji za novinare nakon što je obznanjeno da su pregovori oko Izborne reforme propali.

– Oni moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni i da mogu živjeti svoje živote bez diskiriminacije. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način to posmatrati, da će iskoritiiti priliku za historijsku pobjedu za svoje građane.

Imali smo komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su kazali da im je potrebno – rekao je Murphy – prenio je Avaz.

– Blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove.

Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u postizanje jednog razumnog kompromisa. Previše je bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci. A supstanca je ono što je neophodno konstitutivnim narodima i građanima ove zemlje.

Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor za koji smo se mi obavezali pružiti podršku.

Razočarani smo da ove stranke nisu mogle poduzeti osnovne korake da provedu reforme koje su neophodne da se osigura funkcionisanje vlasti – rekao je ambasador Marfi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.