Novi saziv Savjeta za razvoj SDP-a bez ustručavanja poručio: “Sepratističke struje žele državu učiniti nefunkcionalnom”

Posljednje Vijesti

Novi saziv Savjeta za razvoj SDP-a danas je razmatrao političku blokadu i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predsjednik ovog organa SDP-a i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) Elvis Fejzić je napomenuo da su blokade višegodišnji problem u Bosni i Hercegovini kao tranzicijskoj demokratiji. Ocijenio je da blokade podrazumijevaju uništavanje demokratskog sistema.

“Blokirati institucije znači tiho uništavati demokratski proces. Sve demokratski konsolidirane demokratije se distanciraju od blokada kao vještačke strategije”, istakao je.

Obrazložio je zašto se pojedine stranke u Bosni i Hercegovini koriste blokadama.

“Sepratističke struje koje se ponašaju i iredentistički (stjecanje nezavisnosti jednog dijela države i njegovo pripajanje jednoj od susjednih država, op.a.) žele državu učiniti nefunkcionalnom i konstatirati da je razdruživanje jedino moguće”, naglasio je Fejzić.

Za uvodničara na današnjoj sjednici Savjeta za razvoj SDP-a i profesora na FPN UNSA Elmira Sadikovića politička kriza nije posljedica odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i odluka visokog predstavnika, već dugo osmišljavana strategija koja je postala sigurnosno pitanje.

Pri stavu je da se kriza ne može okončati isključivo pregovorima domaćih političara, već da je nužno djelovanje i, kako je izjavio, međunarodne zajednice. Smatra da SDP treba insistirati na tehničkim izmjenama Izbornog zakona, kako bi se izborni proces učinio transparentnim.

Govoreći o tome da u Evropskoj uniji postoje i oni koji nisu blagonakloni Bosni i Hercegovini, podsjetio je da desničarske populističke stranke imaju vrijednosti za koje je naveo da nisu u interesu Bosne i Hercegovine.

Fejzić je istakao da će zaključci organa čiji je predsjednik biti razmatrani na sjednici Predsjedništva SDP-a kao sugestije kako bi ova stranka trebala djelovati po spomenutim pitanjima.

Leave your vote