Novinar hrvatskog uglednog medija nedvosmisleno piše: Plenković i Milanović su Hrvatsku uspjeli posvađati s SAD-om

Objava američkog ministarstva finansija da uvodi sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari (HDZ BiH) predstavlja veliki problem za Republiku Hrvatsku, podsjeća se na početku autorskog teksta Gordan Duhaček na portalu Index.hr.

Čavara i ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić stavljeni su na američku crnu listu jer su “slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH” te potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Blinken: Čelnici HDZ-a BiH onemogućuju demokratske procese u zemlji

Predsjednik Federacije BiH od 2014., Marinko Čavara je i potpredsjednik HDZ-a BiH te je više puta biran u Zastupnički dom Federacije BiH.

“BiH se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim strankama koje podržavaju mreže pokrovitelja.

Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska (RS) kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnoj razini, a čelnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine onemogućuju demokratske procese u zemlji”, poručio je u povodu sankcija Čavari državni tajnik SAD-a Antony Blinken.

Čavarino odbijanje da imenuje suce na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH blokiralo je ključne reforme i ometalo demokratske procese ili institucije, tvrdi se u obrazloženju odluke. Navodi se i da takvi propusti u upravljanju utječu na dobrobit, prosperitet i prava građana diljem FBiH.

Jednostavno rečeno, drugi čovjek HDZ-a BiH je završio na američkoj crnoj listi, na kojoj se već nalaze političke pojave poput Milorada Dodika, neformalnog vladara Republike Srpske i trenutnog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, zaključuje Duhaček.

Veliki problem za Hrvatsku

“Sve to ne bi bio toliki problem za Hrvatsku da sukreatori naše vanjske politike u proteklom periodu nisu iskazali veliku povezanost i s politikom HDZ-a BiH, kao i s Dodikom. Zapravo se Hrvatska – zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Zoranu Milanoviću – uspjela dovesti u situaciju da se svađa s SAD-om, državom koju inače smatra svojim strateškim saveznikom.

Pritom ni Milanović ni Plenković ne mogu tvrditi da ih je odluka SAD-a iznenadila. Amerika je dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću formulirala jasnu i glasnu politiku prema BiH te imenovala i posebnog izaslanika za regiju Gabriela Escobara”, podsjeća autor.

Te nastavlja:

“Jasno je zašto SAD nije s odobravanjem gledao na Čavarine egzibicije i odbijanje da obavlja dužnosti svoje funkcije Predsjednika FBiH”.

Milanović zaoštrava odnose s SAD-om

Prva reakcija predsjednika RH Zorana Milanovića na vijest o sankcijama Čavari išla je u pravcu zaoštravanja sukoba između RH i najveće svjetske sile.

Uvođenje sankcija Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je danas Milanović.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, “politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha” tog sporazuma “svoje prste imala i još ima i američka diplomacija”, s visokim predstavnicima za BiH, nastavio je hrvatski predsjednik.

“Ako tko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih”, zaključio je Milanović.

“S obzirom na nedavne Milanovićeve eskapade u vezi s izbornim zakonom u BiH, koje uključuju i pokušaj blokiranja ulaska Švedske i Finske u NATO kako bi se ucjenom isposlovala promjena zakona kakvu žele Dragan Čović, Čavara i HDZ BiH, sada se postavlja pitanje što bi još Milanović mogao poduzeti.

Hoće li zagovarati recipročnu reakciju Hrvatske prema SAD-u? Hoćemo li u javnosti slušati suludu ideju da Hrvatska uvede sankcije SAD-u ili protjera nekoliko njegovih diplomata”, pita se Gordan Duhaček.

Poraz Plenkovićeve politike

“Za očekivati je da premijer Plenković ne bi nešto takvo dozvolio, ali i on se nalazi u ofsajdu nakon američkih sankcija Čavari. Plenković godinama zdušno podržava Dragana Čovića i HDZ BiH, a sada je SAD drugog čovjeka te stranke proglasio potkopavateljem Dejtonskog sporazuma i države BiH.

Prilično je neugodno za premijera što je godinama garantirao za HDZ BiH i unutar Europske unije promovirao njegovu agendu, koja je očito “etnonacionalistička agenda” i “protiv demokratskih institucija”.

Nije pomoglo ni očitovanje Čovićeve stranke, u kojem se tvrdi da je SAD lutka na koncu bošnjačke politike, piše u tekstu objavljenom na portalu Index.

“Navedene sankcije očigledno su proizvod nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH. Žao nam je jer su ove sankcije isforsirane upravo zbog prenesenih stavova jedne politike u BiH”, poručio je u priopćenju HDZ BiH.

Podržava li i Plenković takvo tumačenje?

Bilo kako bilo, zaključio je autor, riječ je o porazu Plenkovićeve politike prema BiH. Ne samo da nije uspio isposlovati izmjenu Izbornog zakona nego je Hrvatsku doveo u sukob s SAD-om.

Ako Hrvatska u BiH nije na strani SAD-a, onda je na strani Rusije

Situaciju za RH dodatno komplicira činjenica što se u BiH direktno sukobljavaju interesi SAD-a i Rusije, koja stoji iza secesionističkih prijetnji Milorada Dodika.

“Dapače, Dodik je ostao vjeran Vladimiru Putinu i nakon ruske agresije na Ukrajinu. Istog tog Dodika je predsjednik Milanović proglasio partnerom i saveznikom te je svima koji to savezništvo kritiziraju zaprijetio etiketom veleizdaje.

Isti taj Dodik je i koalicijski partner HDZ-a BiH i Dragana Čovića, koji redovito pohodi neustavni Dan Republike Srpske, na kojem se slavi genocid.

Destabilizacija BiH je Putinov interes, a Čavara i HDZ BiH svojim ponašanjem također pridonose destabilizaciji, po mišljenju SAD-a. Hrvatska se tako u BiH dovela u poziciju da nastupa protiv SAD-a. Još gore, dovela se u poziciju da podržava i opravdava najbliže Putinove saveznike u BiH.

Koliko je pametno da se Republika Hrvatska svađa s SAD-om zbog Marinka Čavare, HDZ-a BiH i izbornog zakona u susjednoj državi, zaključite sami”, stoji na kraju autorskog teksta Gordana Duhačeka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.