Novosti iz Londona: Britanska zastupnica Alicia Kearns zatražila da Velika Britanija uvede sankcije Miloradu Dodiku kakve su već uvele Sjedinjene Američke Države

Britanska zastupnica Alicia Kearns zatražila je, kako je navela, hitnu reakciju međunarodne zajednice poslije serije incidenata u Bosni i Hercegovini i regiji Sandžak u susjednoj Srbiji od početka ove godine, ističući da “genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi”.

Ona je dodala da je potencijalno ugroženo bošnjačko-muslimansko stanovništvo u cijeloj BiH.

Nadalje, navela je da je od vitalnog značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) stavi međunarodni fokus na sprečavanju zločina i raspad Bosne i Hercegovine.

Najavila je da će prisustvovati mirnim protestima građana Bosne i Hercegovine koji se danas održavaju širom Evrope i svijeta, te da se nada da će se međunarodna zajednica hitno sastati već danas, jer ove sedmice susret u Briselu imaju i NATO saveznici.

Također, zatražila je da Velika Britanija uvede sankcije Miloradu Dodiku kakve su već uvele Sjedinjene Američke Države. Da se ojača NATO Štab u Sarajevu, to jeste raspoređivanje NATO snaga u našoj zemlji. Da se sazove sastanak NATO-a/Kvinte-e, da se aktivira Konflikti centar, te uspostavi NATO jedinica za borbu protiv dezinformacija u BiH.

“Konflikt nije neizbježan. Sada nam je potrebna diplomatija odvraćanja”, poručila je Kearns.

Britanski parlament je u novembru 2021. ponovo raspravljao Bosni i Hercegovini. Inicijativu za ovu raspravu pokrenula upravo konzervativna zastupnica Kearns. Ona je bila i jedna od onih koji su u prvoj debati jasno zatražili sankcije za Milorada Dodika i one koji ugrožavaju Dayton.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.