Novosti iz Londona: Sabina Ćudić i Damir Arnaut nakon sastanka sa zastupnicima tražili sankcije za Dodika!

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, i Damir Arnaut, zastupnik u Parlamentu BiH, su se u Londonu, u Britanskom parlamentu, sastali s parlamentarnom skupinom za BiH sastavljenom od zastupnika iz oba doma Britanskog parlamenta.

Tu skupinu predvodi Alicia Kearns, osvjedočena prijateljica BiH koja je već boravila u našoj zemlji i bila inicijatorka diskusije o stanju u BiH u Britanskom parlamentu u decembru prošle godine.

“Govorili smo o sigurnosnim i političkim izazovima te izmjenama Ustava BiH koje je predložila Naša stranka.

Tražili smo sankcije za režim Milorada Dodika. Velika Britanija ih može uvesti i one, u zavisnosti od njihovog obima, mogu značajno utjecati na njegovo slabljenje. Također, tražimo i izbacivanje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira.

Za nekog ko podstiče secesionizam u BiH ne bi smjelo biti mjesta u tom tijelu, a pogotovo sad kad je Rusija pokrenula brutalnu i bezrazložnu agresiju u Ukrajini.

Ona više ne može biti garant mira u BiH.

S obzirom na pomenuti ruski uticaj u BiH, kojeg su u Velikoj Britaniji itekako svjesni, tražili smo povećano britansko političko i vojno prisustvo kod nas.

Nastavak borbe protiv korupcije, u kojoj prednjači Naša stranka zbog svog rada u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu, bila je također jedna od tema. Među britanskim parlamentarcima naišli smo na visok stepen saglasnosti s našim stavovima”, kažu iz Naše stranke.

Ćudić i Arnaut su ovom prilikom razgovarali i sa Sir Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan, posebno o predstojećoj sjednici Doma naroda na kojoj će se razmatrati evropski zakoni koji su na inicijativu Naše stranke nedavno usvojeni u Predstavničkom domu.

Podsjećamo, radi se o setu antikoruptivnih zakona čije je usvajanje inicirala Naša stranka s kojima bi BiH kredibilno mogla tražiti kandidatski status za članstvo u EU.

Također skreću pažnju da državni nivo vlasti, pogotovo Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Biserom Turković, zaostaje s diplomatskim aktivnostima u odnosu na secesionističke snage kako one unutar BiH tako i one iz Srbije i Hrvatske:

“Najsnažnija borba za BiH vodi se u Briselu, Washingtonu, Londonu, Berlinu i drugim mjestima na kojima se donose značajne geopolitičke odluke. Nikakva pregovaranja s Dodikom i Čovićem njih neće odobrovoljiti od nauma koji idu na štetu BiH. Ti ljudi mogu slušati samo moćnije od sebe. Zato su potrebne snažne lobističke aktivnosti i mi iz Naše stranke smo odlučili da učinimo sve što je u našoj moći da popunimo tu diplomatsku prazninu stvorenu neradom državnog nivoa”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.