NSRS oborila zaključak Predsjedništva BiH: Dodik proklinjao, Cvijanović molila, Bećirović žustro reagovao

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske podržali su veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović. Vitalni entitetski interes je Cvijanović povukla nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je sa dva glasa “za” usvojen zaključak o tome da je RS udarila na ustavni poredak BiH i na Dejtonski sporazum. Oglasio se i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Da bi ovaj zaključak bio oboren potrebno je da 56 zastupnika glasa za veto Cvijanović, a na današnjoj posebnoj sjednici je glasalo njih 66.

To znači da je zaključak Denisa Bećirovića i Željka Komšića oboren, a koji je govorio o tome da su organi RS-a djelovali suprotno sadržaju Dejtonskog sporazuma i time ugrozili mir i sigurnost u BiH i regiji.

Širi, dvotrećinski konsenzus je postignut po ovom pitanju, međutim to nije moglo proći brzo i bez rasprave, kako se nadao Milorad Dodik.

On je predložio da se skrati rasprava po ovom pitanju, ali je opozicija to odbila.

Dodik je prilikom obraćanja u NSRS-u prokleo zastupnike (sve osim Bošnjaka) koji ne budu glasali da je ovdje riječ o vitalnom entitetskom interesu.

Na taj način je pokušao pridobiti ruke opozicije, no došao je u sukob sa predsjednikom Stranke za pravdu i red.

Nakon što mu je Nebojša Vukanović rekao da Dodik nije patrijarh da proklinje, dobio je odgovor od Dodika kako ni on nije rekao da je Vukanović Srbin.

Cvijanović je pak imala nešto drugačiji pristup zastupnicima s obzirom na to da nije prijetila i optuživala opozicionare, nego ih zamolila da daju podršku njenom potezu i pomognu joj da ne bude preglasana u Predsjedništvu BiH.

Nakon završenog glasanja se pohvalila na Instagramu da je njen veto podržan te je zahvalila i opozicionarima što su glasali za veto, a protiv zaključka Predsjedništva BiH – javio je Klix.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se nakon svega javnosti putem videolinka.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se putem videolinka, a nakon održane današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Naime, na današnjoj sjednici poslanici NSRS-a su podržali su veto članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović.

Podsjetit ćemo, vitalni entitetski interes je Cvijanović povukla nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je sa dva glasa “za” usvojen zaključak o tome da je RS udarila na ustavni poredak BiH i na Dejtonski sporazum.

Tim povodom, oglasio se Denis Bećirović.

“Današnja sjednica nema nikakav ozbiljan učinak. Zaključci koje sam predložio u Predsjedništvu BiH u julu ove godine postigli su očekivane rezultat. Zaključci su došli na adrese na koje su trebali doći i zato je ovo pirova pobjeda entiteta RS-a”, kaže Bećirović.

Bećirović naglašava kako je cijela domaća, i međunarodna zajednica informisana o antidejtoskim aktivnostima koje dolaze iz bh. entiteta RS te da to ne može sakriti nikakva entitetska skupština.

“Drugo, ovo je poruka da u državnim organima BiH neće biti šutnje pred pokušajima razbijanja države. Ovo je i signal da zaključci mogu biti formulisani i na način da Željka Cvijanović neće moći povući nikakav veto.

Osim što ne razumiju svrhu zaključaka, oni ne razumiju ni poruke demokratskog svijeta. Vrijeme je da Dodik i njegovi saradnici postave sebi neka pitanja”, ističe Bećirović.

Na konto toga, Bećirović je spomenu sve dosadašnje sankcije koje su uvedene čelnicima RS-a te pita Dodika da li je moguće da je samo on upravu, a da cijeli demokratski svijet griješi.

“Da li je moguće da cijeli demokratski svijet griješi, a da su samo upravu Dodik i njegovi sljedbenici. Ipak ono što je novina jeste da su poslije dugo vremena u političkoj defanzivi, do sada su naučili samo da prijete, za razliku od njih mi ćemo se ponašati odgovorno i ozbilno”, iznio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.