in ,

Obesmišljavanje demokratije u BiH, Bakir Izetbegović “lafo” okreće novu stranicu: “Pregovori sa HDZ-om doživjeli kolaps!”

SDA se sastala na Ilidži, a oglasio se i lider te stranke Bakir Izetbegović, tvrdi da kao okreće novu stranicu.

SDA se sastala na Ilidži, a oglasio se i lider te stranke Bakir Izetbegović, tvrdi da kao okreće novu stranicu.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (GO SDA) počeo je zasjedanje na Ilidži. To je prva sjednica najvišeg stranačkog organa koja se održava nakon pauze od 18 mjeseci.

Sjednici Glavnog odbora, između ostalog, prisustvuju najistaknutiji članovi SDA poput predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, državnog zastupnika Adila Osmanovića, zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Nedžada Brankovića.

Sjednica će dugo trajati

Iako teme sjednice nisu bile ranije najavljene, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da će se o mnogo čemu govoriti na današnjoj sjednici koja će, kako je dodao, prema svemu sudeći, dugo trajati.

“Imat ćemo i mnogo zaključaka, naravno bit će govora o pandemiji, migrantskoj krizi, o svesrpskom nacionalizmu, odnosima s HDZ-om i Hrvatima, Izbornom zakonu, zahtjevima RS-a da se razgovara na nivou entiteta o budućnosti BiH, stanju u SDA”, dodao je Izetbegović.

Kada je riječ o pregovaračkom timu o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je istakao da se on sveo na dvije stranke (SDA i HDZ).

“To je otprilike nekih 10 parlamentaraca od ukupno 42 u državnom Parlamentu i to nije reprezentacija sasvim sigurno. Ja namjeravam i dalje razgovarati i sa Draganom Čovićem, Nerminom Nikšićem, Željkom Komšićem, Fahrudinom Radončićem, Miloradom Dodikom, Mirkom Šarovićem i sa svima onima koji sjede u Parlamentu BiH. Ovaj poznatoi reducirani format je odavno dao svoje i ja sam ga htio napustiti još prije pola godine, ali smo ipak nešto pokušavali, međutim, nije išlo”, dodao je – prenosi N1.

O odnosu HDZ-a prema Bošnjacima

Naglasio je da mu je Čović rekao da su spremni ići na to da se funkcija Doma naroda reducira na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“To je za nas krucijalna stvar jer ovo stanje koje sad imamo supremacije Domova naroda na Predstavničkom domu ustvari guši, obesmišljava demokratiju u BiH i postojanje multietničkih stranaka. Tako da SDA neće odustati od tog zahtjeva, mene je to učinilo optimistom, ali je onda Čović odustao od toga tako da nažalost pregovori su doživjeli kolaps”, naveo je.

Istakao je da nije realan bojkot izbora naredne godine.

“Kompletna strategija HDZ-a mislim da je pogrešna. Godinama sam upozoravao Čovića da se tako ne ophodi prema Bošnjacima, a uprkos tome očekuju da im se izađe ususret. Oni trebaju relaksirati Bošnjake, a ne pritiskom pokušavati da riješe neke stvari”, poručio je Izetbegović.

Pogledajte trik koji će vam pomoći da rashladite automobil koji je stajao na suncu

TAKO STVARI STOJE Gol Ivana Perišića za 3:1 protiv Škotske je donio daleko teži dio žrijeb za Hrvatsku u nastavku EURA