Objavljeni su šokantni detalji jezivog slučaja: Policijski službenici SIPA-e uhapsili četiri osobe zbog otmice

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri državljanin Afganistana koji se terete da su oteli tri državljana Irana i Švicarske te ih zarobili u stanu u Sarajevu i mučili. Za njihov otkup tražili su 18.000 eura što im je i uplaćeno van BiH nakon čega su ih pustili.

Jedna od uhapšenih Afganistanaca dovodi se u vezu i s ubistvom koje je počinjeno 31.12.2023. godine u Imigracionom centru Lipa u Bihaću.

“Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala oteta lica, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju”, naveli su iz SIPA-e.

“Također, jedno od lica lišenih slobode dovodi se u vezu sa krivičnim djelom ubistvo koje je počinjeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.12.2023. godine.

Lice je lišeno života tako što je izbodeno nožem”, navode iz SIPA-e.

Dodaju da su ove aktivnosti provedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi, propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelom otmica iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinili uhapšeni.

“Lica lišena slobode su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine”, naveli su iz SIPA-e.

Bihać: Osuđeni diler mora vratiti novac kojim ga je SIPA namamila

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Hasida Zolića, Denisa Šabića, Mirelu Antonić i Elvisu Zolić Beganović na višegodišnje zatvorske kazne zbog počinjenja krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Zolić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 10 mjeseci dok su na zatvorske kazne u trajanju od po 3 godine i 10 mjeseci osuđeni Šabić, Antonić i Zolić Beganović.

Svima njima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru, nakon što su uhapšeni krajem jula 2019. godine.

Takođe, presudom je usvojen i zahtjev Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kojom je optuženi Hasid Zolić obavezan da im vrati novac u ukupnom iznosu od 2.750 KM.

Radi se o novčanim sredstvima koja su utrošena prilikom primjene posebne istražne radnje simulirane kupovine narkotičkih sredstava od osuđenog, što je kasnije poslužilo u raskrinkavanju ove kriminalne grupe.

Inače, svi osuđeni su uhapšeni u sklopu akcija kodnog naziva “Tekila”, koju su proveli pripadnici SIPA u saradnji s pripadnicima MUP-a USK, a pod nadzorom Tužilaštva USK.

Protiv presude je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od dostavljanja presude.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.