Obraćanje Christiana Schmidta u Njemačkoj: “Željko Komšić predstavlja Hrvate, ali više su ga birali Bošnjaci”

Događaji Posljednje Vijesti

Novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt govorio je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj o “nedostatnoj zastupljenosti Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji”.

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “kompliciranim državnim strukturama”.

Schmidt, koji je početkom augusta preuzeo funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), je ukazao i na potrebe promjene izbornog zakona.

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora”, rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u oktobru sljedeće godine.

“Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje”, rekao je Schmidt

Schmidt je također ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine:

“Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti.”

Na skupu u bavarskom Neustadtu an der Aich, gdje je izborni okrug zastupnika Christiana Schmidta, je sudjelovao i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble.

Leave your vote