Obraćanje predstavnika EU u Vijeću sigurnosti UN: “Iako Christian Schmidt nije tu sa nama, izražavamo punu podršku”

Vijeće sigurnosti UN-a je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini.

Misija je produžena za narednih 12 mjeseci s obzirom da prethodni mandat ističe ovog petka (5. novembar) sa 15 glasova “za”.

Kao što se i očekivalo sve stalne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a dale su saglasnost da pripadnici Evropskih vojnih snaga – misija Althea ostanu raspoređeni u BiH s ciljem osiguranja mira i stabilnosti u našoj zemlji u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Zapovjednik vojne misije EUFOR-a u BiH general Alexander Platzer poručio da je opća sigurnosna situacija u zemlji stabilna.

Istaknuto je da je temeljna zadaća EUFOR-a podrška lokalnim snagama u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

“Iako nije danas tu s nama, želimo izraziti snažnu podršku radu Christiana Schmidta i institucije Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini” rekao je predstavnik EU u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

“Osuđujemo retoriku koja ugrožava teritorijalni integritet kao i blokiranje institucija zemlje. EU poziva odgovorne političke aktere da prestanu sa secesionističkom retorikom. Očekujemo poduzimanje robusne akcije da se stane u kraj blokadama”, rekao je ambasador EU u Vijeću sigurnosti UN-a.

Kineski predstavnik je u kratkom obraćanju pred Vijećem sigurnosti u UN nakon usvajanja rezolucije kojom se produžava mandat misije EUFOR na dodatinh 12 mjeseci kazao kako se BiH suočava sa izazovima te da te izazove moraju rješavati narodi BiH. Pozvao je na dijalog i sve strane da učestvuju u istom.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da zauzme nepristrasan stav i uzme u obzir stavove svih strana u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.