Obrušili se nakon prozivki: Dodik: “Ko je taj?” Cvijanović: O promjeni imena RS mogu samo da maštaju

Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, izjavila je da Bošnjaci hoće državu, a ne znaju da se ponašaju kao država, hoće poštovanje drugih, a nemaju poštovanje za svoju državu, hoće, tobože, njen uspjeh, a sve rade da ostane neuspješna i više tuđa nego što je naša koji u njoj živimo. Na pitanje da prokomentariše izjavu potpredsjednika Federacije BiH (SDA) Refika Lende da ako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bude tražio da se razgovara o Ustavnom sudu BiH koji je dejtonska kategorija da će onda, kako kaže, “otvoriti pitanje naziva Republike Srpske”, Cvijanović je odgovorila da su to neuporedive stvari po više osnova.

“Između ostalog, i po tome što je za strane sudije predviđeno da nakon pet godina mogu biti zamijenjeni domaćim sudijama, a pitanje naziva Republike Srpske nigdje nije u Dejtonskom sporazumu ili njegovom Aneksu četiri, koji je Ustav BiH, dovedeno u pitanje ili vezano za neki rok”, podsjetila je Cvijanović.

Ona je naglasila da se pitanje stranih sudija, kao i vandejtonskog, odnosno nelegalnog djelovanja visokih predstavnika vezuju za diskusiju o tome da li oni mogu da postoje u suverenoj zemlji ili u zemlji za koju se još kaže da učestvuje u procesu evropskih integracija ili ne.

“Naravno da ne mogu, i naravno da je na sceni apsolutna zloupotreba međunarodnog prava, ali i evidentan deficit suvereniteta.

To da su i OHR i strane sudije politički alati bošnjačke politike, ali i pristupa pojedinih stranih aktera u vršenju neustavne i nelegalne centralizacije BiH, nije nikakva tajna. Isto tako, nije tajna ni da su upravo ti alati doveli BiH u jedno totalno zakržljalo i podaničko stanje”, istakla je.

Ona je poručila da im za takvo stanje nisu krivi ni Republika Srpska ni njeno ime, o čijoj promjeni Lendo i njemu slični mogu samo da maštaju.

Podsjećanja radi, Lendo je da ako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske bude tražio da se razgovara o Ustavnom sudu BiH koji je dejtonska kategorija, da će onda “otvoriti pitanje naziva Republike Srpske”.

Refik Lendo, potpredsjednik FBiH danas je u posjeti Banjaluci. U izjavi za medije, Lendo je govorio i o eventualnoj apelaciji Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva “Republika Srpska” ukoliko se nastavi s pritiscima o promjenama Ustavog suda BiH i Ustava BiH, o kojima se govori u proteklom periodu.

Na pitanje novinara da je tačno da je izjavio izjava da ukoliko Dodik i Čović nastave s pritiscima na Ustavni sud, tražiti preispitivanje i ukidanje naziva RS.

VEZANI TEKST: Stigla žestoka poruka Dodiku: “Otvorit ćemo pitanje naziva RS, ako bude tražio da se razgovora o Ustavnom sudu BiH”

“Ta dvojica političara, samim ukidanjem ili mijenjanjem nekih elemenata Ustavnog suda BiH ukidaju naziv RS. Ustav države BiH je taj koji čuva državu BiH, a samim tim FBiH i RS. To treba dograđivati, a nikako mijenjati nešto što nije dobro niti za jedan entitet, posebno za RS. Ustav je Dejtonska kategorija kao i RS, jedno s drugim je vezano i jedno drugo čuva. Rekao sam da povedu računa da čuvaju jedni druge, a to znači neka ostane Ustav BiH da čuva RS”, rekao je Lendo.

Poručio je kako je siguran da neće doći do promjena te da strane sudije trebaju ostati.

“Mora postojati jedna krov koji će to čuvati”, rekao je.

Novinari su pitali Milorada Dodika da prokomentariše ove navode Lende, na šta je predsjednik entiteta Republika Srpska poručio:

“Ko je taj? Ja sam za njega politički gigant i ja da njega komentarišem? Ne pada mi na pamet. Tu sam ideju čuo još u State Departmentu prije 20 godina”, kazao je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.