Od par metara kabla do jednog od vodećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine

Nedavno je portal biznis.info objavio listu najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine u 2020. godini.

Ono što upada u oči jeste jedno novo ime na listi – kompanija TT Kabeli iz Širokog Brijega.

Ova kompanija, koja u široj javnosti nije mnogo poznata, našla se na 8. mjestu najvećih bh. izvoznika u prošloj godini.

Riječ je o privatnoj kompaniji koja je osnovana prije nekih 12 godina, a koja je postala ne samo vodeći proizvođač kablova u Bosni i Hercegovini, već i važan igrač na cijelom evropskom tržištu.

“Najmodernija tehnologija glavnih evropskih proizvođača kablovskih mašina, kombinacija mladih i motiviranih ljudi i iskusnih inženjera, zajedno s jasnom vizijom i strategijom kako dovesti mladu firmu na zahtjevno tržište kablova, bio je velik zadatak menadžmenta i vlasnika kompanije TT-a kablovi”, navode iz ove kompanije.

Nakon što su u ljeto 2008. proizvedeni prvi metri kabla, firma sada izvozi kablove u više od 50 različitih zemalja, snabdijevajući sve glavne veletrgovce i specijalizirane kompanije za kablove u Evropi, Skandinaviji, Africi i zemljama Bliskog Istoka.

“Ponosni smo što možemo reći da imamo sjajne reference u poslovanju i da smo kvalificirani kao preferirani dobavljač u cijeloj Evropi, sa puno projekata po principu ključ u ruke, poput vjetroelektrana i solarnih farmi te mnogo uspješnih projekata u distribuciji i prijenosu”, kažu iz ove kompanije.

Orijentacija prema kupcima, fleksibilnost i pouzdanost bili su ključ brzog rasta firme s jasnom vizijom da bude respektabilan igrač u 1 kV kablovima. Ta jasna vizija uključivala je stvaranje grupe distributera za evropska tržišta.

TT Cables Nordic osnovan je u decembru 2016. Firma je osnovana s ciljem distribucije proizvoda na baltičko i skandinavsko tržište. Uposlenici TT Cables Nordic imaju dugogodišnje iskustvo u industriji kablova.

Iste godine osnovana je i TT Kabeli doo Beograd, kao i Kabeks Kables Dooel Negotino, radi bolje pokrivenosti tržišta i pronalaženja novih kupaca.

Prema registru privrednih subjekata, većinski vlasnik firme je kompanija A3 d.o.o. Široki Brijeg, a manji udio ima Tihomir Zovko. Vlasnik firme A3 je Josip Kožul.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.