Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD podržao prijedlog zakona o BiH

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD podržao je zakon koji su predložile zastupnice Ann Wagner i Susan Wild.

Njihov prijedlog poziva na odgovornost domaće i strane zvaničnike koji rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, te omogućava uvođenje sankcija.

Tim povodom, izjavu sa Glas Amerike dala je zastupnica Ann Wagner:

“Predstavljam najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine i moji birači su duboko zabrinuti zbog krize kod kuće.

Cinični etnonacionalistički političari nastoje iskoristiti nadolazeće Opće izbore za produbljivanje podjela, dok (Milorad) Dodik eskalira svoju bezobzirnu i nezakonitu secesionističku agendu, uz podršku Putinovog režima”, navela je Wagner, dodajući:

“Sjedinjenim Državama očajnički treba snažan i efikasan način za ekonomsku kaznu kako bi se nosile sa krajnje nestabilnom situacijom u sljedećih nekoliko mjeseci. Ali sada je vrijeme za djelovanje.“

Wagner u Kongresu predstavlja distrikt iz američke države Missouri u kojem se nalazi i grad St. Louis, gdje žive hiljade ljudi porijeklom iz BiH.

“Moj prijedlog zakona kodificira i nalaže ključne sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni. Uoči oktobarskih izbora,

’Zakon o održavanju Daytonskog mirovnog sporazuma putem sankcija’ poslat će prijeko potreban signal odvraćanja lošim akterima—i unutarnjim i vanjskim—koji žele destabilizirati Bosnu”, kaže Wagner.

“SAD će nametnuti ozbiljne posljedice za ugrožavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne.

Zahvalna sam što je Odbor usvojio moj zakon i nadam se da će cijeli (Zastupnički) dom moći glasati o njemu što je prije moguće.”

Danas je za Glas Amerike govorila i zastupnica Susan Wild:

“Već dugo sam zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini. Tokom 1990-ih vidjeli smo razarajući danak etničkih sukoba na Balkanu i imperativ je da se ne vraćamo u to vrijeme – osobito dok Rusija i drugi protivnici nastoje potaknuti podjele.

Daytonski sporazum nije savršen, ali rješenje je graditi na napretku koji je postignut sporazumima, a ne stajati po strani i gledati kako se taj napredak uništava”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.