ODE OVO SADA PREDALEKO Milorad Dodik otkrio javno: “RS je angažovala pravni tim, pokrećemo tužbu protiv Schmidta”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saopštio je da je entitet Republika Srpska angažovala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta za “lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH”.

Dodik je na zvaničnom Twitter nalogu napisao kako “pravni tim već počinje da prikuplja dokaze koje će dostaviti uz tužbu”.

Inače, Dodik je jučer izjavio da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportovati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da ponovo zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu imenovali su Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini krajem maja prošle godine, a nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Inzka 02. augusta prošle godine.

Rusija je uskratila podršku imenovanju Schmidta navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovu kandidaturu, a pred Vijećem sigurnosti UN-a Rusija i Kina tražili su gašenje OHR-a za šta nisu dobili niti jedan glas. Političari u Republici Srpskoj ne smatraju Christiana Schmidta legitimnim predstavnikom te ga nazivaju “njemačkim diplomatom”.

Schmidt je još na početku svog mandata izjavio da je za njegovo imenovanje postojala većina u Vijeću sigurnosti, a nakon što je upotrijebio bonske ovlasti izjavio je da je imao podršku svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izuzev Rusije.

Izdvajamo i da je Milorad Dodik (SNSD) kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine jučer blokirao odobravanje trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom i aktivirao entitetski interes pod obrazloženjem da predmetni sporazum šteti BiH.

Riječ je o sporazumu koji su potpisale već četiri zemlje Zapadnog Balkana, a Crna Gora je u finalnoj fazi potpisivanja. Sada jedino BiH zbog Dodika problematizira dogovaranje partnerstva, saradnje i trgovačke aktivnosti sa Velikom Britanijom s obzirom da zbog izlaska Britanije iz Evropske unije naša zemlje nema nikakav sporazum koji će bilateralno urediti te odnose.

Trgovina i generalno saradnja s Velikom Britanijom do sada se zasnivala na postulatima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, ali nakon Brexita BiH nema definisane trgovinske odnose sa zvaničnim Londonom.

Ideju za poseban bilateralni sporazum inicirala je Velika Britanija te dostavilA nacrt ugovora koji se u najvećoj mjeri zasniva na većini postavki kakve se nalaze i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Identičan tekst koji je dostavila BiH Velika Britanija je dostavila i svim zemljama Zapadnog Balkana. Do sada su četiri države potpisale taj sporazum, uključujući i Srbiju. Sporazum nije potpisan sa BiH i Crnom Gorom, s tim što Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, prenosi Klix.

Velika Britanija je o ovim sporazumima obavijestila i Evropsku uniju, naglašavajući da će se zasnivati na svim postulatima koje sadrži i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te EU nije imala nikakve primjedbe.

Ali primjedbe vidi ili se pravi da ih vidi Milorad Dodik, koji je cijeli proces preusmjerio na parlament RS-a. Tako će sada Narodna skupština RS-a raspravljati o ovom sporazumu i na poziv Dodika vjerovatno odbiti potpisivanje. U svemu tome ne treba zanemariti da Dodik, u brojnim prilikama kada se obraća javnosti, i kada komentira međunarodnu zajednicu demonizira Veliku Britaniju te je predstavlja kao neprijatelja.

Jasno, Dodiku smeta aktivniji angažman Britanije na Zapadnom Balkanu te otvoreno protivljenje njegovoj secesionističkoj politici. Tu se podrazumijevaju i sankcije koje je Velika Britanija uvela Dodiku, ali i predsjednici RS-a Željki Cvijanović. Ako se zna kakva je procedura onda je jasno da će BiH dugo čekati na potpisivanje trgovinskog ugovora s Britanijom, zbog čega će ispaštati bh. privreda, a najviše izvoznici.

BiH je u 2021. godini u Veliku Britaniju izvezla roba u vrijednosti od 91 milion KM. U istom periodu BiH je iz Velike Britanije uvezla roba u vrijednosti od 72 miliona KM.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.