Odlučeno: Zatvaraju se i kafane u glavnom gradu države

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici koja je održana danas, donijela je odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u KS i produženju trajanja policijskog sata.

Policijski sat će biti od 21 sat do pet sati ujutru.

Ugostiteljski objekti ostat će zatvoreni narednih 14 dana.

Odluke stupaju na snagu u petak navečer.

Na sjednici Vlade KS govorilo se o uvođenju strožijih mjera zbog loše epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a usljed nereagovanja viših nivoa vlasti da se uključe u borbu protiv koronavirusa.

Premijer Edin Forto je poslao još jednom poruku višim nivoima vlasti da djelimični “lockdowni” neće imati smisla, no na kraju je ipak donsena odluka o djelomičnom zatvaranju KS.

Ranije večeras je objavljena i informacija Vlade KS da su Skupštini proslijedili na razmatranje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo kako bi se osigurale naknade poslovnim subjektima koji su ugroženi epidemiološkom situacijom.

Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, a zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, entitetskim i kantonalnim premijerima, povodom drastično pogoršane epidemiološke situacije. Sadržaj otvorenog pisma prenosimo u nastavku:

Poštovani,

Svjedoci smo pogubnosti trećeg vala pandemije COVID-19 i dramatične situacije koja se ubrzano pogoršava uslijed dokazanog širenja novih sojeva koronavirusa, a koji su zarazniji i rezultiraju težim kliničkim slikama oboljelih nego što je to ranije bio slučaj. Raste broj preminulih, hospitaliziranih i novooboljelih osoba, a što predstavlja težak izazov za već preopterećen zdravstveni sistem. Sve navedeno zahtjeva reakciju viših nivoa vlasti, odnosno preuzimanje odgovornosti za upravljanje do sada najvećom krizom u Bosni i Hercegovini izazvanom širenjem koronavirusa.

Federacija Bosne i Hercegovine dužna je upravljati krizom, odnosno postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao što je postupala i u julu prošle godine kada je donijela naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine. Situacija u julu prošle godine bila je neuporedivo bolja u poređenju sa današnjom kada u potpunosti izostaje postupanje Vlade Federacije BiH uprkos jasnim zahtjevima i upozorenjima sa nižih nivoa vlasti pa i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH koje je Vladi FBiH više puta predlagalo rigoroznije mjere na nivou ovog entiteta.

Umjesto jasne reakcije i aktivnosti, Vlada FBiH je odgovornost i brigu o borbi sa pandemijom prepustila kantonima uprkos tome što je jasno da parcijalno donošenje mjera na kantonalnim nivoima ne može dati rezultat kakav bi imale jedinstvene mjere na nivou entiteta ili države. Sloboda kretanja građana, odnosno prohodnost među kantonima i entitetima značajno umanjuje krajnji učinak bilo koje mjere koju bi kantonalni nivo vlasti samoinicijativno donio u nastojanju da suzbije dalje širenje koronavirusa.

Posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH, uprkos opetovanim zahtjevima da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati prije ulaska u BiH. Zahvaljujući izostanku takve mjere, tokom januara i februara su na planinama u okolini Sarajeva, a naročito Jahorini, boravili brojni turisti iz regiona i Evrope, što je u kombinaciji sa nepoštivanjem epidemioloških mjera rezultiralo izuzetno lošom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo. Dodatno zabrinjava činjenica da isti scenario čeka i ostatak Bosne i Hercegovine ukoliko se hitno ne poduzmu rigoroznije mjere prevencije širenja pandemije COVID-19.

Podsjećamo da početkom aprila predstoji veliki katolički praznik Uskrs i kada u BiH tradicionalno dolazi veći broj osoba iz inostranstva. Ukoliko izostane reakcija entitetskih i državnog nivoa vlasti za 20-ak dana ono čemu danas svjedočimo u Sarajevu možemo očekivati i u ostatku Bosne i Hercegovine, gdje je značajan dio onih koji imaju daleko slabije kapacitete da se izbore sa dramatičnom epidemiološkom situacijom kakva je trenutno u glavnom gradu BiH.

Zato pozivamo sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtjeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu. U tom smislu, pogotovo ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosioca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su njihovoj nadležnosti.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.