Održana sjednica novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Evo šta je sve usvojeno

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici u novom sazivu usvojilo veliki broj odluka, zaključilo nekoliko sporazuma i memoranduma. Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na Samitutu EU – Zapadni Balkan koji će 6. decembra 2022. godine biti održan u Tirani, u Republici Albaniji.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na ovom samitu predvodit će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Također, dogovorili su da Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije

Memoranduma o razumijevanju о političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Tajland

Sporazuma o partnerstvu u sprovođenju projekta „Podrška Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u implementaciji real-time sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini BHIMSMA Core“ između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć. Obavezuje se Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) da u implementaciju ovog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama.

Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023.

Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije „Fiscalis“ za period 2021-2027.

Između ostalog, donijeli su Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

Također, primili su k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva četiri mjeseca 2022. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma o grantu od 4.7.2022. i Amandman broj 8 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a, Frankfurt na Majni („KfW“) i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Vijeće ministara BiH („Primalac“) – u iznosu od 6 miliona eura – Ublažavanje uticaja COVID -19 na mikro, mala i srednja preduzeća (MICMSME) – putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) – Faza 2.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.