Oglasili se iz Ambasade SAD u BiH o novim sankcijama za zvaničnike RS: Omogućili su ruski utjecaj kroz nedozvoljene poslove i trgovinu utjecajem

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas sankcionisao tri čovjeka bliska predsjedniku RS Miloradu Dodiku, kao i jednu kompaniju. Na crnoj listi SAD našli su se Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi Duško Perović i kompanija BN Inžinjering.

Iz Ambasade SAD u BiH su se oglasili povodom novih sankcija.

-Oni koji omogućavaju ruski utjecaj u BiH kroz nedozvoljene poslove i trgovinu utjecajem, upuštaju se u korupciju ili potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i dalje će se suočavati s posljedicama – naveli su iz Ambasade SAD na platformi X (bivši Twitter).

U nastavku pročitajte detalje.

Kako se navodi, sankcije je dobio Petar Đokić, rođen 29. jula 1961. u Brčkom.

Kao razlog je navedeno ugrožavanje regionalne sigurnosti na Zapadnom Balkanu i podrivanje Dejtona.

“Na crnu listu je stavljen zbog toga što je odgovoran ili suučesnik u, ili je direktno ili posredno uključen u, kršenje ili čin koji je opstruirao ili prijetio provedbi bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano uz Zapadni Balkan, uključujući:

Prespanski sporazum iz 2018.; Ohridski okvirni sporazum iz 2001.; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Daytonski mirovni sporazum; ili Zaključci Vijeća Konferencije za provedbu mira održane u Londonu u prosincu 1995.,

uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove”, stoji u obrazloženju.

Osim njega na crnoj listi je sada i Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine, rođen 27. decembra 1959. u Loparama.

Navodi se da su sankcije njemu povezane sa firmom Inžinjering-BN Bijeljina d.o.o. koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

“BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH”, navodi se te ističu i da je Cvijetinović član Izvršnog odbora SNSD-a.

Šef predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović je također dobio sankcije zbog njegovog učešća u interakciji između Milorada Dodika i Rusije.

Ističu da je lobirao za sastanke Dodika s Putinom te da se predstavljao kao neko ko nastupa uime Dodika. On je ocijenjen kao “glavni Dodikov čovjek u Rusiji”.

“Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS-a, Perović je bio zaposlen u dvije firme jednog ruskog milijardera, paralelno dok je taj milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS-a”, navodi se u obrazloženju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.