Oglasili se iz FK Željezničar nakon bruke i sramote: Naši navijači su vraćeni iz Banje Luke jer se grad “digao na noge”

Fudbalski klub Željezničar reagovao je saopštenjem za javnost nakon što su navijači kluba s Grbavice vraćeni s gostovanja u Banja Luci.

Sat vremena prije početka utakmice grupa od više od 400 navijača Željezničara, koji su krenuli na gostovanje u Banja Luku, vraćeni su nazad za Sarajevo jer pripadnici MUP-a RS-a nisu mogli garantovati sigurnost.

Iako je gostovanje uredno najavljeno te su navijači Željezničara krenuli na vrijeme iz Sarajeva, njihov klub u derbiju protiv Borca nema podršku s tribina koja bi bila velika pomoć u borbi za plasman u Evropu.

Stoga, iz FK Željezničar reagovali su saopćenjem za javnost u kojem su naveli da je policija vršila određenu represiju te da su saopćili kako se “grad digao na noge”. Tekst prenosimo u cijelosti:

“Željezničar od 18:00 sati igra utakmicu 28. kola m:tel Premijer lige BiH protiv Borca na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Navijači Željezničara su organizovano krenuli u 12:45 sati sa Stadiona Grbavica u šest autobusa, uredno najavljeni domaćinu i policiji.

Put je protekao u najboljem redu sve do 50 kilometara od Banja Luke gdje su zaustavljeni od strane pripadnika MUP-a RS-a, te je uslijedila određena represija, alkotestiranje, pretres.

Nakon dužeg zadržavanja, naši navijači su vraćeni, a kao razlog tome navedeno je da se ne može garantovati sigurnost jer se grad “digao na noge”.

FK Željezničar izražava nezadovoljstvo ovom odlukom kojom se uskraćuje pravo navijača da bodre svoj klub, kao i činjenicom da ista odluka naš klub dovodi u nepovoljan položaj na zelenom terenu čime se direktno nastoji uticati na krajnji ishod utakmice”, navedeno je iz FK Željezničar.

Na kraju, nakon ovakve sramotne odluke, kakvu je teško pronaći bilo gdje u svijetu, postavlja se pitanje da li se fudbal igra zbog navijača i kakva je organizacija na nižim nivoima nogometnih piramida u našoj zemlji, ukoliko se ne mogu osigurati uvjeti za prisustvo gostujućih navijača u derbiju elitnog ranga.

Podsjetimo, oko 400 vatrenih navijača Željezničara danas je oko 13 sati krenulo prema Banja Luci, što je i prijavljeno organizatorima, no nakon dolaska nadomak Banje Luke, zateklo ih je vrlo neprijatno iznenađenje – javio je Klix.

Navijaći će tako ostati uskraćeni za gledanje derbija, utakmice koja je za oba tima od velike važnosti u borbi za Evropu i gdje bi navijači bili dodatni vjetar u leđa nogometašima s Grbavice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.