Oglasili se iz HDZ-a: “Udar na pravnu državu su pritisci na ministra Bevandu da radi protuzakonito”

Iz HDZ-a BiH su se oglasili nakon što su jučer blokirali usvajanje odluke o izdvajanju novca za održavanje izbora u oktobru ove godine. Iz ove stranke tvrde da je odluka bila nezakonita.

“Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona.

Takvi pokušaji nedvojbeno mogu se kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona”, navode iz HDZ-a.

Kako dalje navode, “višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da učestvuju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem”.

“Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta.

Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije.

Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost”, stoji u reakciji HDZ-a.

Kako ističu, “javnost mora i hoće znati”, a u HDZ-u se nadaju da će im “najglasniji pojedinci dati te odgovore”.

“Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda.

U Mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”, izjava je ministra Bevande koju u HDZ-u potpunosti podupiru jer, kako kažu, “očito jedini žele pravni red u našoj državi”.

Naglašavaju i napominjuju bošnjačke i srpske političke predstavnike, a informiraju ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se jučer izjašnjavalo Vijeće ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o finansiranju institucija BiH.

“Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog tačke koja implicira nezakonske poteze bude na dnevnom redu”, zaključuju u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.