Oglasili se iz OHR-a, nedvosmisleno poručuju: To što Vijeće sigurnosti UN-a nije izričito navelo imenovanje Schmidta nije presedan

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se povodom posljednih navoda da Christian Schmidt nije legalno izabran na funkciju visokog predstavnika. Iz OHR-a su naglasili da je članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (GFAP) definirano da je visoki predstavnik konačni autoritet u regionu u pogledu tumačenja navedenog sporazuma o implementaciji civilnih aspekata mirovnog rješenja.

Istakli da je pitanje nominovanja/imenovanja visokog predstavnika direktno povezano s tumačenjem Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir.

“Na osnovu teksta Aneksa 10 jasno je da imenovanje visokih predstavnika, (što nije slučaj sa imenovanjem vojnih snaga – IFOR, sada EUFOR-ALTHEA, u skladu sa Anexom 1A) ne vrši Vijeće sigurnosti UN-a, iako ono mora biti u skladu sa odgovarajućim rezolucijama”, poručili su.

Istakli da praksa Vijeća za provedbu mira (PIC) jasno pokazuje da visokog predstavnika na tu funkciju imenuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), te da je ta praksa “u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, počevši od donošenja Rezolucije 1031(1995) od 15. decembra 1995. godine.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC) je 27. maja 2021. godine ‘zvanično imenovao’ Schmidta za visokog predstavnika za BiH. Postupajući po zahtjevu Upravnog odbora PIC-a da u skladu s tim obavijesti generalnog sekretara UN-a, prethodnik Schmidta, visoki predstavnik Valentin Inzko, uputio je 3. juna 2021. godine pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu kojim ga informira o odluci Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira da zvanično imenuje Schmidta”, naveli su.

U tom pismu se ističe da je Valentin Inzko također naveo da će Christian Schmidt preuzeti dužnosti visokog predstavnika 1. augusta 2021. godine, kad njegova ostavka stupi na snagu.

“To što Vijeće sigurnosti UN-a u svojim rezolucijama koje se tiču situacije u BiH nije izričito navelo imenovanje visokog predstavnika nije presedan:

nakon što je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira 15. decembra 2005. godine zvanično imenovao Christiana Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika, on je dužnost preuzeo 31. januara 2006. godine, a Vijeće sigurnosti UN-a na sličan način nije izričito spominjalo to imenovanje u svojim kasnijim rezolucijama koje se tiču situacije u BiH”, dodali su.

Na kraju poručuju da izraz podrške Vijeća sigurnosti UN-a nije pravno neophodan za stupanje na snagu odluke Upravnog odbora PIC-a o imenovanju novog visokog predstavnika.

“Svi visoki predstavnici za koje je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo dobrodošlicu i prihvatanje, uz izuzetak Carla Bildta, već su preuzeli funkciju u momentu kad se oglasilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Iako Vijeće sigurnosti UN-a nije eksplicitno izrazilo svoju saglasnost, to nije utjecalo na vršenje dužnosti povjerenih visokom predstavniku Schwarz-Schillingu. Izražavanje podrške u rezolucijama nije obavezno”, poručuju.

Istakli su da u odgovoru na upit koji je uputila predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je 14. jula 2023. godine potvrdio da je Upravni odbor PIC-a nadležno tijelo za imenovanje visokog predstavnika.

“Schmidt je preuzeo funkciju i dužnosti visokog predstavnika 1. augusta 2021. godine. Od tada je generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti UN-a podnio četiri izvještaja o provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir. Visoki predstavnik se lično obraća Vijeću sigurnosti UN-a svake godine”, saopštili su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.