Oglasili se iz SDA: “Od Vijeća za implementaciju mira tražimo da poduzmu odlučne korake i pošalju jasnu poruku da entitet RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje njegovih vladajućih struktura”

“Usvajanje zakona od strane Narodne skupštine RS-a, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju nevažećim i odbija njihovo provođenje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, u osnovi predstavlja jednostranu odluku entiteta RS o prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije nakon sjednice NSRS održane u utorak, 27. juna.

Nakon sjednice NSRS reakcije ne prestaju pristizati.

“To Bosnu i Hercegovinu uvodi u opasno stanje pravne anarhije i destabilizaciju svih mogućih, pa i sigurnosnih prilika”, kazali su.

Traže hitnu reakciju

SDA traži od OHR-a da hitno reagiraju smjenama svih odgovornih vinovnika ovog čina.

“Od Vijeća za implementaciju mira i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma tražimo da konačno poduzmu odlučne i konkretne korake i time pošalju jasnu poruku da entitet RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje njegovih vladajućih struktura.

Ovaj čin predstavlja i krivično djelo.

Zahtijevamo od Tužilaštva BiH da prestane ignorisati udare na ustavnopravni poredak BiH i hitno procesuira odgovorne.

Poslanici u NSRS se ne mogu pozivati na imunitet, jer cilj imuniteta ne može biti zaštita kriminalnih aktivnosti.

Od predstavnika probosanskih stranaka u vlasti na državnom nivou tražimo da prestanu gurati glavu u pijesak, relativizirati Dodikove poteze i pretvarati se kao da se ništa ne događa.

Njihova je ustavna obaveza da poduzmu sve neophodnje radnje kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak BiH.

Ponovo ukazujemo odgovornima u međunarodnoj zajednici da je njihova dosadašnja neodlučnost samo ohrabrila Milorada Dodika, koji očigledno Bosnu i Hercegovinu i cijeli region vodi u destabilizaciju”, saopćeno je iz SDA.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.