Oglasili se iz SDA: “Ustavni sud BiH je potvrdio, odluku o koncesijama donosi država, a ne entiteti”

Oglasili se iz SDA.

Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, ponavljaju iz SDA, odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niži nivoi vlasti, kako je i potvrdio UStavni sud BiH.

“Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini”, kažu iz SDA.

Pozvali su vlast u entitetu RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima.

“Također pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutrašnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države Bosne i Hercegovine”, naglasili su iz SDA.

Podsjećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske održanoj 17. maja u Banjoj Luci položila kamen temeljac za Hidroelektranu Buk Bijela, čija gradnja je zajednički projekt vrijedan 220 miliona eura

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.