Oglasili se iz suda, šokantni detalji izlaze na vidjelo: Abdulah Skaka prebačen u KPZ Zenica, određen mu jednomjesečni pritvor

Ambasadoru Bosne i Hercegovine i bivšem gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki je Općinski sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor.

Amra Hodžić, glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu za N1 je potvrdila ovu informaciju.

Naime, kako je kazala Skaka će 30 dana pritvora provesti u KPZ Zenica.

Kako je navedeno pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjetimo, u Zenicu su već smješteni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i bivši načelnik Ilidže Senaid Memić.

Pripadnici MUP-a KS prije nekoliko dana su slobode lišili Skaku zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela.

Napomenimo, Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo u izjavi za medije je nedavno kazala za šta se sve tereti Skaka.

“Tužilaštvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivičnu zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Potom, nesavjesan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi. Dakle, Abdulah Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivičnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajevo.

Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada.

Također, tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva.

Odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji”, kazala je Bavčić.

U zvaničnom saopćenju Tužilaštva je potom dodatno navedeno:

“Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule”, navodi se.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.