Oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH: “Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže prijetnje i procesuiraju počinitelje”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na svom zvaničnom Twitter nalogu te kazala da osuđuje prijetnje i zastraživanja upućena Memorijalnom centru Srebrenica.

“SAD osuđuje prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica, kao i njihovog osoblja povezano s njihovim radom na godišnjem “Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici” Centra.

Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije.

I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše.

Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju.

To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini.

Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju.

Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život”.

Podsjetimo, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić otkrio je prije četiri dana da su na snazi nova zastrašivanja i prijetnje zbog objavljivanja spiska najvećih negatora genocida.

Oglasili se i iz OHR-a

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini poziva nadležne organe za provođenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerene ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici.

“Nikakve prijetnje niti pokušaji zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih.

Negiranje i iskrivljavanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno. Rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u BiH, od suštinskog je značaja za pomirenje u bh. društu.

Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine”, napisali su iz OHR-a.

Pozvali su sve da se suzdrže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

“Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene”, saopštio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.