Oglasili su se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država: “Prijetnje ruskog ambasadora Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive”

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država osudili su prijetnje ambasadora Rusije Igora Kalabuhova Bosni i Hercegovini.

Osuda je uslijedila nakon što je Kalabuhov izjavio da će Rusija reagovati ako Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Kao primjer odnosa Rusije prema ovom vojnom savezu je istakao Ukrajinu.

Podsjetimo, ruski ambasador je na neki način poručio da će ukoliko BiH postane članica NATO-a, Rusija na svoj način reagovati.

“Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada.

To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima”, kazao je nedavno Kalabuhov za FTV.

Na takve prouke reagirali su danas iz američke ambasade.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana ne može odlučivati o sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo podržavati Bosnu i Hercegovinu da napravi neophodne korake za članstvo u euroatlantskoj zajednici”, poručili su iz Ambasade NATO-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.