Oglasili su se iz NATO-a i uputili su vrlo nedvosmislene poruke u vezi Bosne i Hercegovine: SAD zdušno podržavaju Oružane Snage BiH

Vijesti

NATO Štab Sarajevo ponosan je što može svjedočiti dolasku helikoptera Huey II, izjavio je komandant Štaba, brigadni general Eric Folkestad.

– Ovo predstavlja ogroman iskorak u tehnologiji i sposobnosti u poređenju s Huey helikopterima kojima Oružane snage (OS) BiH trenutno raspolažu.

Spremnici za gorivo za letenje na većim udaljenostima, modernizovana avionika, sposobnost glasovne komunikacije. Dakle, helikopteri koji su upravo sada iza mene imaju izuzetne sposobnosti – poručio je Folkestad.

Naglašava da su, iz perspektive NATO-a, SAD zemlja koja zdušno podržava OSBiH, i to je tek još jedan primjer kako NATO članica realizira veliku donaciju, a to je nešto što s NATO saveznicima viđamo iz godine u godinu.

– Desetine miliona dolara koji pristižu da podrže lokalnu ekonomiju, da dodaju nove sposobnosti OSBiH. Sve u svemu, danas je jedan sjajan dan – zaključio je Folkestad.

Na svom Twitter profilu oglasila se i Američka ambasada u BiH, iz koje su podsjetili da su danas u Sarajevo stigla četiri potpuno nova helikoptera HUEY II.

“Ukupni paket uključuje alate, opremu za podršku na zemlji, rezervne dijelove, dvije godine garancije, kao i obuku pilota i održavatelja OS BiH koji rade na održavanju ovog tipa letjelice”, poručili su iz Ambasade.

Leave your vote