Oglasio se Aleksandar Vučić: “Progon Milorada Dodika ne bi bio spas za BiH”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da “ne misli da bi bio spas ni za BiH ni za političku situaciju u BiH kada bi progonio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zato što je rekao šta misli”.

Vučić je, povodom upućenog pitanja lidera SDA Bakira Izetbegovića Tužilaštvu BiH da li će se usuditi da krene na Dodika, rekao da ne može da se miješa u to šta će uraditi neka institucija ili neće.

Povodom optužbi Izetbegovića da “Srbija širi agresivni nacionalizam i da to ima uticaj na BiH”, Vučić je istakao da ne želi da učestvuje “u izbornoj kampanji Izetbegovića i da Bošnjaci kad god im je potrebno napadaju Srbiju”.

On je dodao da stvarno ne može da razgovara ni o 1875. ni o 1878. godini da bi neko bio zadovoljan, već o saradnji o protoku robe, kapitala, ljudi.

“Svi Bošnjaci su dobrodošli. Mi imamo Bošnjake u Srbiji i sa njima živimo lijepo, a mogli bi da živimo ljepše, vjerujem da ćemo u tome uspjeti, mnogo toga treba da se dogodi pred nama, a kriviti Srbiju već je postalo uobičajeno”, naveo je Vučić.

Na napise određenih medija da se na slučaju Duška Kornjače vidi da Srbija štiti osumnjičene za ratne zločine, Vučić je upitao po kom to zakonu opozicija hoće da hapsi Kornjaču i da ga izručuje.

“Po kom zakonu, po kom ustavu da hapsim Srbe i da ga nekom isporučujem? Zašto vi to ne uradite? Ja neću, a osim što neću nemam ni pravo ni po jednom zakonu Srbije”, dodao je Vučić.

Leave your vote