Oglasio se EUFOR: “Obnovom mandata međunarodna zajednica poslala jasnu poruku, spremni smo…”

EUFOR može potvrditi da je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo produženje mandata EUFOR-a za još 12 mjeseci (UNSCRS/RES/2604(2021).

Ovo znači da će EUFOR i dalje podržavati lokalne vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH, navode iz EUFOR-a.

“Obnovom mandata EUFOR-a međunarodna zajednica je poslala i jasnu poruku podrške i povjerenja, priznajući rezultate koje je operacija Althea ostvarila u proteklih 17 godina, posebno doprinos EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti u BiH.

EUFOR je spreman da nastavi sa obavljanjem svojih dužnosti i ispunjavanjem svih svojih zadataka u svrhu podrške sigurnom i stabilnom okruženju u skladu sa mandatom i sa stopostotnom posvećenosti BiH, njenim građanima i napretku ove zemlje na putu EU integracija.

Ovo također obuhvata i podršku Master planu BiH za municiju, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, deminiranju i kolektivnoj obuci sa Oružanim snagama BiH, koje kao multietničke i osposobljene oružane snage pomažu da se vrati povjerenje građana u stabilnu i sigurnu BiH”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.