Oglasio se i Bakir Izetbegović, ovo je njegova poruka: “Procjena je da će se pregovori o izbornoj reformi nastaviti 2025. godine”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, rekao je da je vidljivo da Milorad Dodik polako usporava u radikalnim stavovima.

Dodao je da će sigurno doći do bolnih ekonomskih sankcija koje će pogoditi kompanije i ljude odane njegovom režimu, a da će sve to dovesti do Dodikovog konačnog zaustavljanja.

Izetbegović je za Hayat TV izjavio da će Dodik izgubiti podršku u manjem bh. entitetu kada sankcije ozbiljno zabole.

Naglasio je da međunarodna zajednica pregovara sa Dodikom preko Vučića.

“On pokušava olovkom završiti ono što nije uspjelo tenkovima. Tek kada ekonomske sankcije zabole kompanije i ljude oko njega i čitav entitet, Dodik će se zaustaviti. RS bitno lošije stoji u odnosu na Federaciju BiH po pitanju ekonomije, imaju 20 posto niža primanja i veliku zaduženost. Njemačka, Velika Britanija, Italija i skandinavske zemlje se sve odlučnije priključuju ideji o novim sankcijama”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje zbog čega se međustranački pregovori žele premjestiti u Banju Luku, umjesto institucija BiH, Izetbegović odgovara da je cilj državu prikazati nefunkcionalnom.

“Imali smo poziv meni i Čoviću da idemo na sjednicu NSRS-a. Ja sam odbio otići. Cilj je dokazati da je BiH sastavljena od dva entiteta, odnosno da nam država nije ni potrebna. Mi se tome nećemo dati. Entitet neće naređivati državi šta da radi, to neće ići. Žele dokazati disfunkcionalnost države. No, ako krenu da potapaju brod u kojem se svi nalazimo, to ne može proći bez posljedica po njih, neka budu sigurni. Naravno, mi to nećemo dozvoliti. Očigledno je da Dodik i Čović rade zajedno. Postupak Dodika da se javi na Čovićev poziv tokom press konferencije je krajnje neprimjeren. Dodik ima kočijaški odnos ponižavanja Bošnjaka, Hrvata, predstavnika međunarodne zajednice. Ali, to neće proći bez posljedica, doći će sve na naplatu”, upozorava Izetbegović.

Ističe da je Čović iz nekog razloga u Neumu odbio rješenje koje mu je pogodovalo.

“Palmer i Eichhorst su ponudili radikalno rješenje u korist hrvatske strane. Čović je to odbio, ne znam iz kog razloga. SDA ima svojih 300.000 glasača. Ne možemo mi njima reći da, recimo, u Srednjobosanskom kantonu ne glasaju za SDA. Čović želi upravo takav model podjele izbornih jedinica. Njemu je cilj da kroz napadanje Komšića uradi izbornu kampanju, pa mu ona neće ni trebati u septembru. Cilj je da javnosti predstavi kako navodno želi doći do dogovora, ali to nije iskrena namjera. Reformski put BiH je zaustavljen blokadom rada Vijeća ministara BiH. Federacija BiH uprkos pandemiji postiže veoma dobre rezultate, najbolje u regiji, možda samo Srbija ima bolji učinak. Vlada FBiH na čelu sa premijerom Novalićem vuče naprijed uprkos svim izazovima i napadima”, ocjenuje Izetbegović.

Upitan o nastavku pregovora uz asistenciju međunarodne zajednice, Izetbegović je otkrio kako im je poručeno da prije 2025. godine inostrani medijatori vjerovatno neće učestvovati u pronalasku rješenja.

“Procjena je da će se pregovori nastaviti 2025. godine i da međunarodni predstavnici u tome neće učestvovati. Što se mene tiče, reformu Izbornog zakona možemo riješiti odmah. Čovićev format provocira druge, došlo je do udruživanja probosanskog bloka. Upozoravao sam na nedostatke takve politike”, navodi Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.