Oglasio se i Haris Zahiragić iz SDA nakon Schmidtove odluke: “Ništa neće biti isto od danas”

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo na svom zvaničnom Facebook profilu odmah je reagirao na nove izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

Naime, kako je napisao Zahiragić kako od danas ništa više od danas neće biti isto.

“Schmidt – visoki predstavnik za Bošnjake, je nametnuo novu Vladu FBiH, to jeste nametnuo je Odluku Lidije Bradare o imenovanju Vlade, a pri tome zaobišao je Refika Lendu i njegovu saglasnost, zaobišao je saglasnost potpredsjenika koji predstavlja preko 70% građana Federacije!

To, naravno, nije stalno rješenje, jer bi se naredni put moglo okrenuti, pa se izabrati Vlada FBiH bez saglasnosti Hrvata u rukovodstvu Federacije. To Schmidt i oni koji mu daju naloge, nisu smjeli dopustiti!

Sve su, do posljednje, maske pale! Čekao je Schmidt sinoć i danas, dok ucjenom, korupcijom i političkom trgovinama, Trojka i dio međunarodne zajednice, nisu sakupili 50 ruku u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH”, napisao je Zahiragić.

Zahiragić je potom osvrnuo se i na novi prijedlog ministara u Vladi FBiH.

“Ponude su bile izdašne. Toliko izdašne, da je Ramo Isak završio kao kandidat za Ministra MUP-a FBiH – nije vam šala! Ovo je izdaja Trojke, potpomognuta prvoklasnom političkom korupcijom od strane međunarodnih zvaničnika.

Svi Bošnjaci koji u Predstavničkom domu glasaju za saglanost na nametnutu vladu su izdajnici bošnjačkog naroda i njegovih političkih interesa, ali i svi zastupnici koji glasuju, bez obzira na etničku pripadnost, izdajnici su ideje o normalnom demokratskom i građanskom društvu i državi!

Ustavne reforme, a koje su nametnute od 2026. godine, su takve da se jedan potpredsjednik, nakon 60 dana, može zaobići, osim ako ima podršku 3/5 – kluba. Što, svakako, za ubuduće pogoduje samo HDZ-u, koji uvijek može imati 3/5 Kluba Hrvata, a ne bi imao recimo 2/3 Kluba Hrvata.

1/2 je poznata većina, većina od 2/3 također je poznata u demokratiju, ali 3/5 je prvi put u historiji bilo kojeg organa odlučivanja uvedena većina.

To je, dakle, na miligram izvagano rješenje po volji Zagreba i HDZ-a. Kako reče Ministar vanjskih poslova Mađarske, u razgovoru sa Čovićem, idu izmjene Izbornog zakona u skladu sa “kršćanskim vrijednostima”… I dođoše. Nametnuše ih “prijatelji” iz međunarodne zajednice!”, naveo.

Na kraju je kazao kako nova pravila igre, zahtijevaju i novi način igre:

“Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”, zaključio je Zahiragić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Christian Schmidt je danas nametnuo nove izmjene Ustava FBiH. Ova odluka je izazvala veliki broj reakcija političkih partija u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.