Oglasio se i on, predsjednik SDA Bakir Izetbegović poslao poruku: “Slijedi snažan otpor tome. Novi plan OHR-a je očigledno probni balon”

U sali Doma kulture u Gornjem Vakufu održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da SDA u Gornjem Vakufu i SBK uvijek dobija najveći broj glasova, što je potvrda povjerenja kojeg narod ima u stranku.

– SDA traje pune 32 godine. Od osnivanja pa do danas mi pred glasače izlazimo sa istinom. Ona je naš program u protekle 32 godine, a naročito u posljednje četiri – poručio je Izetbegović.

Svi izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u proteklih više od tri decenije su riješeni, a sve te izazove je, dodao je, riješila upravo SDA.

– Bošnjaci i bosanski patrioti su postali faktor na Balkanu bez kojeg nema nikakve računice. Postigli smo to uprkos svim problemima.

Posljednje četiri godine, u kojima smo imali blokade, pokušaje rasturanja države, pokušaje izmjena Izbornog zakona u suprotnosti sa evropskim standardima, pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu, mi smo bili ti koji su branili interese države i nikada nećemo niti milimetar ići unazad – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je SDA u posljednje četiri godine sa šest apelacija Ustavnom sudu BiH spriječila retrogradne politike koje su nastojale urušiti državu BiH, razvlastiti je i oduzeti joj nadležnosti i imovinu.

– Novi izazovi su pred nama. Historija uvijek pravi nove cikluse. Sve što smo izborili će biti ugrožavano i za sve će se nanovo trebati boriti. Branit ćemo nezavisnost, teritorijalni integritet, opstanak kulture, vjere i identiteta i sve ono što smo uspjeli ostvariti – izjavio je Izetbegović.

Govoreći u ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

– Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Pravni tim SDA je detaljno analizirao taj dokument koji još uvijek nije zvaničan. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH.

I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH.

Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto – izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju pozitivni aspekti predviđenih izmjena, Izetbegović je izdvojio uklanjanje postojećih mehanizama blokada na federalnom nivou. Ljevičarske stranke, dodao je, uvijek znaju šta neće, ali nemaju smjelosti da preuzmu odgovornost.

– Može li SDA nadjačati one koji su se ujedinili protiv nas? SDA to mora uraditi. Mi smo jedan monolit koji ima sve što je potrebno, a prije svega ima emociju. Mi tačno znamo šta hoćemo, imamo reference i uradili smo sve ono što smo obećali – poručio je Izetbegović.

Narod će, poručio je, napraviti pravi izbor i izabrati snažnu rijeku, a ne više malih potočića.

– Potrebna nam je jaka država, članica jakih asocijacija, država koja garantuje vladavinu zakona, koja ne pita kako se zoveš i kojem se Bogu moliš – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je federalni premijer Fadil Novalić pripremio program kojim će se pomoći oko 800.000 građana FBiH u prevazilaženju posljedica inflacije.

Govoreći o pritiscima na SDA, Izetbegović je kazao da se Stranka suprostavila snažnim lobijima, poput građevinskog, kladioničarskog i energetskog.

– Mi se, za razliku od nekih, nismo sa njima dogovorili već smo im se suprostavili jer branimo interese naroda – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović se prije održavanja tribine sastao sa predstavnicima Općinskog odbora SDA Gornji Vakuf i Kantonalnog odbora SDA SBK, saopćeno je iz ove stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.