Oglasio se predsjednik VSTV-a nakon smjene glavne tužiteljice: Ko će naslijediti Gordanu Tadić?

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija, obratio se danas javnosti nakon što je Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Lagumdžija je kazao da će se raspisat konkurs za novog glavnog tužioca, a do tada Tužilaštvo ne može biti bez glavnog tužioca.

“Odjel za imenovanje će obaviti razgovor sa četiri zamjenika, a to su Ismet Šuškić, Ozrenka Nešković, Dijana Kajmaković i Milan Kajganić. Onaj od njih ko se bude želio se kandidirati za izbor vršioca dužnosti, ići će dalje u proceduru na način da će biti pozvani u što kraćem roku da dostave svoj CV sa posbenom naznakon šta su radili ko tužioci u svojoj dosadašnjoj krijeri”, istaknuo je.

Što je presudilo na ovu odluku, upitala ga je reporterka N1 Tina Jelin Dizdar.

“Ne bih to komentirao. Članovi Vijeća su glasali. Rekao sam da je rezultat bio 6 “za”, 5 “protiv” i jedan suzdržan i odluka je dobila potrebnu većinu”, istaknuo je, dodavši:

“Argumenti onih koji su glasali za odbijanje žalbe je da je izrečena disciplinska mjera adekvatna, težina prekršenih prekršaja, a oni koji su glasali protiv ili bili suzdržani, da ona nije bila adekvatna i da bi trebalo ići ka izricanju nekih blažih mjera”, rekao je Lagumdžija.

Za smjenu Tadić bilo je šest glasova “za”, pet “protiv” i jedan suzdržan.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.