Oglasio se seizmološki centar BiH nakon potresa, zemljotres izazvao paniku u školama

Različiti su podaci o snazi zemljotresa koji je prije podne pogodio BiH. Kako javlja EMSC, zemljotres je bio jačine 4,2 stepena po Rihteru. Uređaji Federalnog hidrometeorološkog zavoda na stanici Grdonj pokazuju da se radi o potresu snage 3,9 stepeni. Kako su saopćili iz centra, magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,9, a intenzitet u epicentru je bio V stepeni Merkalijeve skale.

Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu, javljaju iz centra, a oglasili su se i iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

-Radi se o preliminarnim podacima.

Prema lokaciji čini se da se radi o tački presjeka na horizontalnom rasjedu koji prolazi kroz Sarajevo i rasjeda koji prolazi kroz Goražde.

Nije nepoznato da nam ovom području bilježimo zemljotrese – kazala je za portal “Avaza” seizmologinja Federalnog hidrometeorološkog zavoda Merjema Genjac Zukić.

Oglasili su se i iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

“Nakon posljednjeg zemljotresa koji je ovog jutra zatresao tlo, nismo zaprimili niti jednu dojavu o načinjenoj materijalnoj šteti, na svu sreću.

Jedino šta smo zabilježili jeste blaga panika djece u školi.

Ipak, sve škole imaju plan i program prema kojem se upravljaju u ovakvim slučajevima, ali na svu sreću i tu je situacija sada posve mirna i nema razloga za brigu”, kazali su za Klix.ba iz Civilne zaštite KS.

Reakcije građana

“Zaljuljalo u Sarajevu, zaljuljalo pošteno”, “Kratko, ali snažno zatreslo”, “Opasno je zatreslo”,

“Dva kratka udara, manje od četiri sekunde”, “Kratko, ali jasno”, “U Sarajevu baš zdrmalo”, bile su prve reakcije građana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.