Oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt, “otvorio je karte”: “Treba sačekati ishod sjednice Skupštine RS”

Treba sačekati ishod sjednice Skupštine Republike Srpske, izjavio je u četvrtak, 18. aprila visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, na upit Radija Slobodna Evropa o tome kako će reagovati na pokušaje Skupštine RS, na čijem je dnevnom redu isti dan prijedlog izmjena izbornog zakona RS.

Entiteti u BiH nisu od završetka rata 1995. godine nikada imali nadležnost nad provođenjem izbora u zemlji, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice su rad na usvajanju ovog zakona ocijenili kao “direktan napad na državnu strukturu BiH”.

Schmidt je 18. aprila, uoči predavanja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, izjavio i da se domaći političari u Bosni i Hercegovini “trebaju pridržavati izmjena izbornog zakona koje je nedavno nametnuo”.

“Ono što je bitno je da građani imaju visoke standarde integriteta izbornog zakona kako bi bili sigurni da je ono što su zaokružili na izbornim listićima, ono što će biti zaista tako i prebrojano”, rekao je Schmidt u Sarajevu.

Skupština RS usvojila je krajem marta Nacrt izbornog zakona RS, koji predviđa da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te entitetski parlament.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo krajem marta, koristeći tzv. Bonnska ovlaštenja, izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina.

Visoki predstavnik nametnuo je izmjene Izbornog zakona nakon što vlast na državnom nivou nije u ispoštovala rok koji im je zadao i sama završila taj posao.

Iz CIK-a je, također, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas, organizovao je CIK, a izbore prije toga je organizovala Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

Oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt: “Treba sačekati ishod sjednice Skupštine RS”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.