Ogroman uspjeh naše omladine na svjetskom takmičenju: Studenti Pravnog fakulteta UNSA najbolji evropski tim iz medijskog prava!

Tim studenata iz Sarajeva je osvojivši 8. mjesto ujedno postao i najbolje plasirani tim iz Evrope.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu učestvovali su od 6. do 10. juna na svjetskom takmičenju iz medijskog prava koje organizuje Univerzitet u Oxfordu te osvojili 8. mjesto.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 80 pravnih fakulteta iz svih dijelova svijeta. Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je osvojivši 8. mjesto ujedno postao i najbolje plasirani tim iz Evrope.

Studenti koji su predstavljali Univerzitet u Sarajevu su: Enida Dučić, Din Buljević, Abela Rastoder i Selma Rajkić, a pripremali su ih viši asistenti Nasir Muftić i Tahir Herenda. Studentica Enida Dučić proglašena je četvrtim najboljim govornikom na takmičenju.

Međunarodna runda “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition” takmičenja održana je nakon regionalnih rundi, u kojim su se timovi iz 8 regija svijeta takmičili za dalji plasman.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je u decembru 2021. godine osvojio prvo mjesto u Jugoistočnoj Evropi i plasirao se na međunarodne runde kao prvak ove regije.

Takmičenje se sastoji u simulaciji suđenja iz oblasti medijskog prava i slobode govora, te je jedno od najprestižnijih takmičenja za studente prava na svijetu, napisano je na stranici UNSA.

Univerzitet u Sarajevu je u završnici igrao mečeve protiv studenata iz SAD-a (Northwestern University Pritzker School of Law), Irske (Law Society of Ireland) i Kine (Univerzitet u Pekingu) te pobijedio u mečevima protiv Northwestern Univerziteta, koji je bio prvak regije Sjeverna i Južna Amerika, te protiv Law Society of Ireland – tima koji je bio prvak regije Sjeverne Evrope.

Pored navedenih univerziteta, na takmičenju su učestvovali i: Queen Mary’s Univerzitet u Londonu, Univerzitet u Luksemburgu, Univerzitet menadžmenta u Singapuru, Univerzitet u Pennsylvaniji, Univerzitet u Filipinima Diliman, Nacionalni pravni univerzitet Rajiv Gandhi te mnogi drugi.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je na ovogodišnjem takmičenju ostvario najveći uspjeh ijednog bosanskohercegovačkog fakulteta kako na svjetskom, tako i na regionalnom takmičenju iz medijskog prava.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.