Ogroman uspjeh za bh. dijasporu: Edham Husić porijeklom iz Bosne i Hercegovine postao ministar industrije Australije

Edham Nurredin Husić, poznat kao Ed Husić, imenovan je za novog ministra industrije i nauke u Vladi Australije.

Husić je prvi Australijanac bosanskog porijekla koji je došao do pozicije ministra.

Edham Husić je rođen 1970. godine u Sidneju, a njegov otac Hasib se krajem 1960-tih doselio u Australiju iz Bosne i Hercegovine.

Član je Laburističke partije Australije i od 2010. godine član je australijanskog parlamenta.

U vladi Kevina Rudda, 2013. godine bio je parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu mrežu.

Husić je od januara 2021. godine bio ministar u sjeni industrije i razvoja. Biti ministar u sjeni u australijskoj politici podrazumijeva člana opozicije koji je zadužen da detaljno prati rad ministarstva za koje je određen.

Imenovanje Husića za ministra su pozdravile startup kompanije u Australiji koje očekuju velike i značajne promjene. Ovim imenovanjem postao je i prvi Australijanac bosanskih korijena ikada koji je član Vlade Australije.

Inače, Husić je uvijek isticao svoje porijeklo s velikim ponosom. Također, bio je jedan od najzaslužnijih zastupnika u australskom parlamentu kada je 2012. godine usvojena rezolucija o Srebrenici.

– Poput mnogih drugih imigranata, moji roditelji stigli su u Australiju kasnih 1960-ih bez ičega i ostavili porodicu i prijatelje da počnu od nule. To je velika stvar koju sam počeo cijenio tek nakon buntovnih tinejdžerskih godina, kada sam zastao i razmislio o tome kakva je to ogromna žrtva bila.

Služim na zadovoljstvo ljudima Čifleja i velike Laburalističke stranke. Zbog toga sam zahvalan i hvala Entoniju Albanezeu na njegovoj podršci što mi je omogućio da počnem raditi u ulozi koju zaista volim, zalažući se za jaču industriju, bolje poslove i čineći sve što možemo kako bismo osigurali da Australija i dalje bude zemlja koja stvari – napisao je Husić na svom Facebook profilu prije par sedmica.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.