Ohrabrujuće najave za bh. dijasporu: Sarajevo bi moglo dobiti dugo čekane linije za Skandinaviju

Očekuje se da će Sarajevski aerodrom doživjeti uvođenje nekoliko dodatnih novih ruta ove ljetne sezone, nadopunjujući šest novih destinacija koje će pokrenuti Ryanair, dvije SunExpress i jednu novu uslugu Pegasus Airlinesa. Wizz Air, koji je nedavno odabran kao jedan od pobjednika javnog poziva za uvođenje novih linija za Sarajevo uz subvencije, planira započeti letove za Italiju.

Iako prevoznik tek treba odrediti iz kojeg će italijanskog grada polaziti letovi, očekuje se da će prevoznik otvoriti letove iz Rima za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Rutu je posljednji put održavala sada već nepostojeća FlyBosnia u martu 2020.

Osim toga, najnoviji javni poziv za uvođenje subvencioniranih novih linija zaključen je uoči Nove godine, a njegov rezultat trebao bi biti poznat ove sedmice.

–Zbog godišnjih odmora nismo imali vremena fokusirati se na rezultate posljednjeg natječaja, ali očekujem da ćemo sljedeće sedmice moći izaći u javnost s rezultatima.

Uglavnom smo ciljali na skandinavske destinacije i očekujemo uvođenje Osla, Kopenhagena i Stockholma – kazao je prošle sedmice Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koja osigurava sredstva za nove rute što su ohrabrujuće najave za bh. dijasporu.

Javni poziv

Javni poziv je raspisan nakon što su Norwegian i SAS Scandinavian Airlines izrazili interes za uvođenjem novih letova prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sarajevski aerodrom opslužio je 1.362.007 putnika u 2023. Brojka predstavlja smanjenje od 1,1 posto u odnosu na prethodni rekord iz 2022., tokom kojeg je Wizz Air upravljao bazom u Sarajevu koja je kasnije zatvorena.

Tokom prvog kvartala 2024. godine, Sarajevska zračna luka će imati 350.530 sjedala na tržištu.

To predstavlja porast od 19,2 posto u odnosu na prošlu godinu ili dodatnih 56.367 mjesta.

U istom periodu održavat će se ukupno 2.422 leta za Sarajevo (uključujući dolazne i odlazne) što je 21 posto više u odnosu na prošlu godinu, odnosno dodatnih 420 operacija, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.